NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE
octombrie 21, 2020
Nu stiu cum e la voi cu plăcintele si prajiturile copilariei, dar la mine numai amintiri frumoase! Cand ma gandesc cum reușeau mamele noastre sa faca din putin numai bunatati, sunt intr-o continua uimire.
Cand venea toamna stiam ca e timpul placintelor cu mere. Era cea cu foi si asta. Aceasta, din aluat de cozonac, este preferata noastra. Si asta pentru ca, după cum vedeti in singura poza postata, are un strat generos de mere. Este absolut divina! Promit!
Pasul 1
Ne asiguram ca avem toate ingredientele la temperatura camerei (ajuta la dispărea aluatului)
Taiem untul cuburi
Cernem faina intr-un bol incapator
Amestecam laptele cu untul si zaharul (pastram separat o lingura de zahar) si le punem la foc foarte mic pana se topeste untul
Luam de pe foc si lasam sa se raceassca pana la temperatura pielii
Pasul 2
Intrun bol mic punem drojdia, lingura de zahar pastrata, 1 lingura rasa din faina cernuta si 3 linguri de apa calduta si amestecam pana obtinem o pasta
Lasam drojdia sa se activeze 5 minute
Cand drojdia se umfla si formeaza o spuma pufoasa inseamna ca e activata
Pasul 3
Facem o gropita in mijlocul aluatului, apoi adaugam laptele cu zaharul,untul, galbenusurile, drojdia, lămâia si sarea, dar pe marginea bolului, fara sa intre in contact cu drojdia (pentru ca sarea impiedica actiunea drojdiei)
Incepem sa framantam
Cand aluatul s-a legat (este foarte lipicios, nu va ingrijorati) incepem sa adaugam putin cate putin uleiul.
(La acest pas eu transfer auatul pe blatul de lucru pentru o mai usoara framantare)
Din momentul in care am inceput sa adaugam uleiul, framantam minim 15 minute pana cand observam ca pe suprafata aluatului se formeaza basici
Pentru o mai buna aerare a aluatului, putem din din in cand sa lovim aluatul de blatul de lucru (cum faceau bunicile noastre)
(Daca mai simtiti nevoia, adica daca aluatul se lipeste in continuare si nu ati ajuns inca la „basici”, mai puteti adauga ulei.)
*Acest proces poate fi făcut și la mixer
Pasul 4
Transferam aluatul in bolul incapator (sa aiba loc sa dospeasca) si il acoperim cu folie de plastic sau cu o punga
Il lasam sa dospeasca la loc calduros timp de o ora z- o ora jumatate sau pana isi dubleaza volumul.
Cat aluatul sta la dospit facem umplutura:
Pasul 5
Dam merele prin razatoarea mare, cu sau fără coaja, dupa preferinte
Le punem intr-o cratita (fara sa le stoarcem), apoi adaugam zaharul, scorțișoară si 2 linguri din cele 4 de gris
Calim merele pana cand se topeste zaharul, apoi luam de pe foc si lasam compozitia sa se raceasca
Pasul 6
Dupa ce a dospit aluatul, il impartim in 2 si intindem cate o foaie subtire de 1/2 cm din fiecare bucata
Presaram pe fiecare foaie cate o lingura de gris (rolul acestuia este de a absorbi umiditatea in exces)
Impartim compozitia cu mere in 2 si o distribuim in strat uniform pe foi
Rulam foaia si obtinem o rulada
Punem rulada intr-o tava in care am pus hartie de copt – ideal cea cu care vine cuptorul
A doua rulada o punem la o distanta de 4-5 cm de cealaltă pentru ca acestea vor mai creste
Acoperim rulajele cu un servet si le mai lasam sa dospeasca inca 30 de minute
Pasul 7
Dupa cele 30 de minute, cu ajutorul unei pensule ungem fiecare rulada/placinta cu ou batut
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 4t de minute sau pana cand sunt frumos rumenite.
Cu drag, Praji!
Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.
Fără spam, doar noutăți legate de rețete, produse noi și oferte speciale.