NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Mucenici moldovenești in 3 forme diferite (VIDEO)

Picture of Prăji

Prăji

martie 7, 2022

Astăzi vă propun o rețetă nouă de mucenici moldovenești și vă arăt 3 metode de a le forma: cea clasică – opturi simple, cea cu aluatul impletit, și în formă de melc, cea din urmă învățată de la prietena mea Cătălina Penciu.

Înainte de a vă da rețeta, vreau să vă amintesc de funcțiile cu abur adăugat ale cuptorului meu @neff_homeromania. Una dintre ele, cea de dospire, nu doar că grăbește procesul, dar păstrează și hidratarea aluatului. Vă dau mai multe detalii în stories și găsiți link in bio.

Dacă aveți funcție de aburi la cuptor, vă îndemn cu entuziasm să o folosiți și la dospire, dacă nu, dați-mi un mesaj privat și vă învăț cum să faceți și la cuptoarele clasice.

Mai jos vă las rețeta scrisă și un clip in care va arat cum se fac.

Lista de ingrediente (pentru 10 mucenici a 100-120 g buc)

Cum procedăm?

• Într-un bol încăpător, punem făina şi, pe margine, sarea


• Facem un orificiu în mijloc și adăugăm laptele călduț, zahărul și drojdia – amestecăm puțin doar cât să se înglobeze puțină făină, apoi dăm deoparte pentru 10 min pentru a se activa drojdia


• După cele 10 minute, adăugăm untul topit, oul şi mirodeniile (coaja de citrice și vanilia)


• Frământăm 15 minute până obținem un aluat legat, apoi adăugăm uleiul si mai frământăm 5 minute până aluatul devine fin si băşicat (băşicile indică faptul că am înglobat suficient aer)


• Ungem pereții bolului cu puțin ulei, așezăm aluatul și îl dospim 50 minute la cuptor (funcția de dospire)


• După dospire, desumflăm aluatul, formăm un sul și îl împărțim în 10 bucăți de 100-120 g


• Formăm 10 bile aluat, le acoperim cu un șervet umed și le lăsăm la odihnă încă 10 minute – pentru a se relaxa glutenul (daca nu lăsăm la relaxat, vom avea un aluat foarte elastic și greu de modelat)


• După cele 10 minute, formăm 10 mucenici, îi punem în tavă, îi acoperim, din nou, cu șervetul umed și îi lăsăm să dospească 40 de minute


• După dospire, îi ungem cu ou amestecat cu o linguriță de ulei


• Coacem mucenicii la cuptorul preîncălzit la 180 de grade (funcția CircoTherm sau ventilație) pentru 20-25 minute, în funcție de cât de rumeniți îi dorim.


• Scoatem mucenicii de la cuptor și, cât încă sunt calzi, îi ungem cu miere și presărăm pe deasupra nucă.

Cu drag, Praji.

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.