NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE
februarie 2, 2014
Aceste minunatii cred ca mi-au scos cel putin patru fire albe. Si nu, nu pentru ca am avut multe incercari esuate, ci pentru m-au trecut prin cateva stari. Sa va spun despre ce este vorba: acum doi ani starea nr. 1 super entuziasm: mi-am achizitinat toate cele necesare (credeam eu) si am procedat exact asa cum aratau cele 15 filmulete pe care le urmarisem pe Youtube. Eu credeam ca n-am gresit nimic, insa la scoaterea lor din cuptor… hard as a rock – aici intervine starea nr. 2: dezamagire totala! Intre timp, m-am tot indopat cu macarons de peste tot pe unde am gasit de cumparat. Faptul ca nu ma incumenatm sa le mai dau o sansa ma frustra maxim!
Dupa un timp, mi-am facut blog, am cunoscut oameni noi si minunati si parca teama de a mai incerca inca o data nu mai era asa mare. Si uite asa, iata starea nr. 3: din nou entuziasm, aparuta cand prea-minunata-super-macaronista Andie si-a facut mila si intr-o seara a venit la mine sa-mi arate cum se fac de fapt macarons.
Dupa ce – ea glumind, eu luand-o de buna – mi-a zis ca sunt varza, un fel de stare careia nu i-am putut da nume m-a cuprins din nou. Ce-i drept, nici nu aveam ustentilele atat de necesare pentru macarons: spatula (mai) elastica, procesator bun (ptr faina de migdale) si o sita cu un diametru mai mare decat al unei cani de ceai (aici am fost de-a dreptul penibila:)). La indicatiile ei si cu mare luare aminte am facut prima mea portie de macarons. Starile: bucurie, fericire, mandrie!
Acum, ca v-am prezentat aventura mea cu aceste minunatii dulci, vreau sa va arat cum am facut singura-singurica prima portie de macarons. Si pentru ca este iarna si pentru ca este frig, m-am gandit sa incerc aroma de portocale; n-am dat gres:). Va zic cu mana pe inima, se fac usor, trebuie doar sa respectati pasii si sa aveti ustensilele necesare.
1. batem albusurile impreuna cu praful de sare; cand incep sa se intareasca, adaugam zaharul treptat
2. batem in continuare pana obtinem o spuma tare si lucioasa
3. adaugam colorantul si mai batem pana se incoproreaza pudra si obtinem culoarea dorita
4. intr-un procesator maruntim migdalele pana cand obtinem un pesmet fin (asemanator cu faina integrala); adaugam zaharul pudra si mai mixam putin
5. trecem prin sita faina de migdale cu zaharul si le adaugam peste albusuri
6. amestecam cu o spatula cu miscari circulare de sus in jos pana cand compozitia capata aspectul unei lave. Compozitia este gata cand daca o ridicam cu spatula, ea curge ca o panglica groasa si se omogenizeaza cu restul aluatului pana cand numarati la 3 (sfatul lui Andie, de respectat!)
7. transferam compozitia intr-un pos cu dui rotund si formam macaronsii pe o tava tapetata cu hartie de copt (pentru a avea dimensiunile cat mai aporpiate, tinem posul perpendicular pe tava si “presam” compozitia pana numaram la 5)
8. dupa ce am disribuit, trantim discret tavile de 2-3 ori pentru a scoate bulele de aer din macarons
9. lasam 30 de minte la temperatura camerei pentrua se forma pojghita (stim ca este formata cand la atingerea cu degetul, compozitia nu se lipeste)
10. dam la cuptorul preincalzit la 150 grade C (programul ventilatie) timp de 12-15 minute: la jumatatea timpului reducem temperatura la 120 grade.
11. scoatem de la cuptor si verificam: trebuie sa se dezlipeasca fara efort de pe hartia de copt
12. lasam sa se raceasca.
1. taiem ciocolata bucatele si o topim la bain-marie
2. incalzim pana aproape de punctul de fierbere smantana si o turnam peste ciocolata
3. adaugam esenta de portoclae, apoi amestecam energic (de preferat cu mixerul)
4. dupa ce s-a format o crema fina si lucioasa dam la frigider pana cand se intareste intr-o crema densa
imperechem carcasele de macarons, cu ajutorul unui pos punem o cantitate mica de crema pe una dintre carcase, le lipim si gata!
porcesator (pentru a face faina de migdale)
un bol incapator
mixer (sau tel)
sita
spatula
hartie de copt
Savurati!
Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.
Fără spam, doar noutăți legate de rețete, produse noi și oferte speciale.