Impreuna cu nepotica mea Catrinel ne alaturăm proiectului Carrefour Romania „Gust pentru Sănătate”, care isi propune sa vina in ajutorul parintilor prin idei de gustari sanatoase pentru copiii lor. Astazi va aratam cum am pregatit impreună briose cu dovleac, fara zahar; bastonase crocante din dovlecei si crochete cu conopidă la cuptor, toate cu legume si fructe (pentru ca dovleacul e legumă-fruct) de la producătorii locali sustinuti de Carrfeour.
Fara zahar, fara prajeli, fara execs de sare, doar gust natural si delicios.
Mai jos va las retetele pas cu pas:
Briose cu dovleac:
Ingrediente (pentru 12 briose):
200 g făina
1 lingurita praf de copt
½ lingurita bicarbonate de sodiu
½ lingurita scortisoara
Un praf de sare
200 g dovleac copt (cantarit dupa coacere – doar miezul)
1 banana bine coapta
2 oua
100 ml ulei de măsline
80 g miere
1 lingurita extract de vanilie
50 g nuci/alune/caju/migdale/fructe deshidratate
50 g cereale crocante
Cum procedam:
Incingem cuptorul la 180 grade, functia ventilatie
Amestecam ingredientele uscate intr-un bol (fara a adauga nucile)
Amestecam ingredientele umede in alt bol
Turnam ingredietele umede peste cele uscate, le amestecam doar cat sa se incorporeze – nu e nicio problema daca se formeaza cocoloase.
Daca amestecam prea mult, vom dezvolta glutenul din faina si briosele noastre nu vor mai fi la fel de pufoase
Adaugam nucile si mai amestecam foarte putin
Cu ajutorul unei cupe de inghetata sau linnguri distribuim compozitia in 12 forme de briose
Coacem pentru 25 de minute
Bastoase crocante din dovlecei
Ingrediente:
Un dovlecel mediu
2 oua
100 g faina de grau (alba sau integrala)
200 g pesmet (pesmet clasic sau panko)
100 g parmezan razuit
Sare
Piper
Cum procedam:
Incingem cuptorul la 200 grade, caldura sus si jos
Taiem dovlecelul bastonase si le saram
Batem cele doua oua
Punem faina intr-o farfurile
Punem pesmetul impreuna cu parmezanul in farfurie
Procedam ca la snitele
Dam bastonasele prin faina, apoi prin ou, apoi prin pesmet
Le punem pe o tava pe care am pus in prealabil hartie de copt
Coacem 15 minute, pana pesmetul devine auriu si crocant
Crochete din conopida
Ingrediente (pentru ~30 buc)
500 g conopida rupta bucatale si fiarta 5 minute in apa cu sare (cantarita cruda)
50 g porumb din conserva
½ legatura patrunjel
50 g pesmet
1 ou
1 ceapa mica si un catel de usturoi
50 g branza razuita/parmezan – optional tocate marunt sau date ptin blender
Sare
Piper
Cum procedam:
Incingem cuptorul la 200 grade, caldura sus si jos Fie dam ceapa cu usturoiul, patrunjelul si conipida printr-un blender, fie le tocam foarte marunt, apoi le amestecam cu restul ingredientelor
Formam bilute si le punem pe o tava pe care am pus in prealabil hartie de copt
Coacem 20 minute – daca le dorim mai rumenite, mai crestem timpul cu 5 minute
Sper sa va placa! Cu drag, Praji