3 deserturi usoare si rapide cu afine si lamaie

Tarta rapida cu afine, mirodenii si mascarpone; prajitura cu lamaie si afine si afine congelate, cu invelis dulce acrisor

Tarta din aluat de foietaj cumparat, acoperit cu un strat fin de mascarpone indulcita, apoi cu afine aromatizate cu coaja de lamaie, lamaie, ghimbir, cardamom si nucsoara. Rezultatul, o tarta cremoasa si delicioasa, nu foarte dulce, dar perfecta in orice anotimp.

Prajitura cu lemon curd si afine – desertul perfect de vara, racoros si savuros, potrivit de dulce, potrivit de acru. Blat fraged, crema fina, afine cu usoara textura – combinatia ideala.

Afine inghetate, cu invelis dulce acrisor – echivalentul sanatos si racoros al jeleurilor sour ;).

Dupa cum ati observat si in titlu si in denimirile deserturilor, persoanajele principale sunt afinele. Nu orice afine, ci afinele bio Merry Berry.

Merry Berry este cea mai mare plantatie de afini BIO din Romania, care se intinde pe 100 de hectare, intr-un peisaj superb aproape de padure.

Daca ma urmariti pe canalele de socializare, va dau de veste ca saptamana viitoate voi merge in vizita la ferma, care este intretinuta cu mare drag si atentie, ca sa ne ofere cele mai gustoase si sanatoase fructe. Va voi arata cum cresc, cum sunt culese, depozitate si ambalate pentru transport.

Afinele sunt pline de antioxdinati si vitamine care aduc numeroase beneficii organismului, dar acestea sunt informatii pe care voi le stiti deja, asa ca va propun sa ne intoarcem la retete.

Mai jos va las retetele detaliate si cateva poze dragute 🙂

Tarta cu afine, mirodenii si mascarpone:

Ingrediente:
1 foaie de foietaj de 400 g
250 g mascarpone
100 g zahar pudra
20g + 20 g amidon (20 g pentru crema, 20 g pentru afine)
400 g afine
50 g zahar tos (zahar alb, calsic)
coaja unei lamai si zeama de la 1/2 lamaie
1/4 lingurita ghimbir pudra
1/4 lingurita cardamom pudra
1/4 lingurita nucsoara proaspat razuita
un praf de sare
1 ou
1 lingurita de ulei vegetal
1 lingura de gris

Cum procedam:
Cu ajutorul unei farfurii taiem aluatul in forma de cerc
Mai facem un cerc pentru a delimita o margine de 1 cm, practic facem ca o rama
Intr-un bol amestecam branza cu zaharul pudra 1/2 din coaja de lamaie si 20 g de amidon – punem bolul la rece
In alt bol amestecam restul ingredienteleor (mai putin oul, grisul si uleiul) – adica afinele, mirodeniile, zaharul, 20 g amidon, coaja si zeama de lamaie
Amestecam galbenusul oului cu uleiul si, cu ajutorul unei pensule ungem aluatul – astfel vom sigila aluatul sa nu se umezeasca prea tare
Presaram doar in interiorul cercului, nu si pe marginea delimitata, grisul, tot cu scopul de a absorbi excesul de umiditate
Intindem crema cu mascarpone in interioriorul cercului, apoi, peste acesta coompozitie distribuim afinele
Coacem la cuptorul preincalzit la 190 de grade, functia ventilatie, pentru 25 de minute
Vom vedea ca branza va trece de marginea delimitata a tartei, nu este nicio problema, marginea oricum se va ridica usor

Rezultatul – o tarta aromata, nu foarte dulce, dar absolut delicioasa. Se consuma rece, din frigider sau la temperatura camerei

Prajitura cu lamaie si afine

Ingrediente (pentru o tava de 20/25 cm, ies 25 patratele):
Pentru blat:
150 g faina
80 g unt la temperatura camerei
50 g zahar pudra
un praf de sare
Pentru crema/lemon curd:
140 ml zeama de lamaie – zeama de la 3-4 lamai
coaja unei lamai
4 oua medii
200 g zahar pudra – daca va place mai dulce, mai adaugati 50 g zahar
50 g faina
200 g afine
1 lingura de zahar pudra pentru pudrat

Cum procedam:
Amestecam cu un mixer, procesator sau cu mana toate ingredientele pentru blat
Punem hartie de copt in tava si apoi le punem in tava si le presam cu mana pentru a forma blatul
Coacem blatul la cuptorul preincalzit la 190 de grade, functia ventilatie, pentru 20 de minute
Crema: amestecam toate ingredientele (mai putin afinele)
Turnam compozitia in tava, peste blatul copt, caldut – nici fierbinte, nici rece
Adaugam afinele si coacem pentru 25 de minute, tot la 190 de grade, tot la functia ventilatie

Scoatem prajitura de la cuptor, o lasam 5 minute in tava, apoi o scoatem pe un gratar de patiserie pentru a se raci complet
Dupa ce s-a racit complet o pudram cu zahar si o portionam

Este delicioasa, dulce-acrisoara, perfecta de vara

Afine cu invelis dulce acrisor:
Ingrediente:
200 g afine
Zeama unei lamai
1/2 lingurita gelatina
50 g zahar

Cum procedam:
Incalzim zeama de lamaie (atentie, sa nu fie fierbinte), apoi adaugam gelatina si amestecam
Adaugam jumatatea din cantiatea de zahar, afinele, amestecam bine si punem bolul la rece pentru 10-20 de minute
Dupa cele 20 de minute, distribuim afinele pe o tava in care am pus hartie de copt si le invelim in restul de zahar
Dam la congelator pentru minim 2 ore
Le savuram reci pe post de gustare
Cu zeama ramasa facem o limonada, care merge perfect cu afinele inghetate

Spor la prajiturit!

Cu drag, Praji!

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *