Stiu, francofilii ar spune ca nu exista decat un singur fel de croque monsieur. Renumitul sandvis frantuzesc, in traducere „domnul crocant”, este un sandvis simplu cu sunca si branza topita, copt cateva minute in cuptor sau, uneori, in tigaie. Varianta considerata acum clasica are, pe langa branza si sunca, feliile de paine unse cu unt si un toping de smantana amestecata cu galbenus de ou si branza care se intinde pe deasupra sandvisului inainte de a fi bagat la cuptor.
Pentru ca suntem iubitori de sandvisuri, m-am gandit sa reinterpretez clasicul mentionat mai sus si sa ii adaug in plus putina culoare, automat si gust. Am pornit de la baza clasica; dar am folosit paine cu maia; felii de branza topita cu Cedar si in interior si pentru sos; ardei capia copti si spanac proaspat. Rezultatul?! Sotul meu a spus ca este cel mai bun sandvis pe care l-am facut eu vreodata. Iar eu fac tot felul de sandvisuri.
Faptul ca am adaugat cateva ingrediente in plus l-a transformat dintr-o gustare intr-o masa in sine. Noi l-am mancat la cina alaturi de apa infuzata cu capsuni (eu), si un pahar de vin alb sec (Mircea). A fost o adevarata delectare care sunt sigura ca se va regasi de acum incolo in meniul nostru.
Mai jos va las reteta si pasii. In maxim 10 minute aveti cina, pranzul sau micul dejun gata. Va garantez ca va veti indragosti de gust si culoare.
- 4 felii de paine cu maia
- Unt pentru uns doua dintre felii
- 10 felii de branza topita cu Cedar
- 4 felii mari de sunca presata (eu am folosit de Praga)
- 2 ardei capia copti
- Cateva frunze de spanac tanar
- 2 linguri de smantana
- 1 galbenus
- Sare
- Piper
- Incingem cuptorul la 200 de grade, functia grill sau caldura de sus
- Mai intai facem sosul amestecand smantana, galbenusul, 2 felii de branza topita cu Cedar maruntita, un praf de sare si ¼ lingurita piper, apoi il dam deoparte
- Ungem cate una dintre feliile sandvisurilor cu unt
- Pe felia unsa punem dupa cum urmeaza: 2 felii de branza topita cu Cedar – frunzele de spanac – feliile de sunca – ardeiul capia – din nou 2 felii de branza topita
- Pe cealalta felie, pe partea din interior a sandvisului (cea care va veni in contact cu feliile de branza topita) punem o lingura de sos si il distribuim uniform
- Unim feliile, presam usor sandvisul, apoi il punem intr-o tava in care am pus in prealabil hartie de copt
- Pe deasupra fiecarui sandvis distribuim uniform restul de sos ramas
- Punem sandvisurile in cuptor pe raftul cel mai de sus, imediat sub grill
- Coacem pentru 4-5 minute
- Branza din sos se va topi si se va coace putin
- Sandvisurile pot fi servite atat calde cat si reci
Zi frumoasa si mancaruri delicioase!
Cu drag, Praji.
{Articol sponosrizat}