Doza de vitamine
Vine primavera si, se pare ca vine si iarna, si iar va veni primavera. Lasand insa gluma la o parte, schimbarile bruste de temperatura pot fi cei mai mari dusmani ai imunitatii noastre. Asa ca este bine sa ne protejam orgasimul atat acum cat si in urmatoarea perioada cand, odata cu primavara apar si virozele, alergiile si tot asa.
De ceva vreme tot vad prin magazine si online niste sticlute mici pe care scrie „ginger shot”. Am citit ambalajul si am vazut ca ele contin suc de mere in cantitate mai mare, ghimbir si putina lamiae. Recunosc mi-au atras atentia in primul rand pentru ca iubesc ghimbirul si pentru ca sunt adepta aportului de vitamine si „suplimente” pentru imunitate din natura, nu sub forma unor pastile sau prafuri obtinute prin sinteza. Asadar am inceput sa ma documentez si am aflat ca ele sunt un tonic foarte bun, ajuta la digestie si la imunitate. Cautand si mai mult am descoperit ca varianta cu turmeric si lamaie este cea mai indicata deoarece turmericul contine curcuma, substanta care protejeaza creierul, previne bolile cardiovasculare, contribuie la o mai buna functionare a ficatului, creste coleterolul bun si are rol antiinflamator. De mentionat este insa faptul ca in toata aceasta combinatie trebuie adaugat si piper, pentru ca altfel, turmericul crud este indigest. Eu am preferat sa nu pun suc de mere, deoarece varianta cu suc de lamie este mai prietetenoasa cu stomacul. Am adaugat miere si o piscatura de boia de ardei iute pentru a avea tabloul complet.
- ~2 g de turmeric proaspat (2 g = o bucata de 2 cm) este recomandat sa nu se depaseasca 3 g de turmeric proaspat pe zi - daca nu aveti turmeric proaspat, puteti pune 1/2 lingurita turmeric pudra
- ~5 g ghimbir (5 g = o bucata de 2-3 cm)
- Zeama de la 1/2 lamaie
- 1/4 lingurita piper proaspat rasnit
- un varf de lingurita boia de ardei iuti
- 1/2 lingurita de miere
- Cu ajutorul unei lingurite curatam ghimbirul si turmericul
- Daca facem in avans pentru o saptamana, punem toate ingredientele intr-un blender si pe mixam pana obtinem o pasta subtire (cantitaile de mai sus X7 sau X5 in functie de cate zile dorim)
- Daca dorim sa facem o portie, cum am facut eu pentru pozele din acest articol: taiem bucatele turmericul si ghimbirul si le zdrobim in zdrobitorul de usturoi
- Punem toate ingredientele intr-un pahar, amestecam bine, pana se dizolva mierea
- Dam pe gat pe stomacul gol sau dupa ce bem paharul cu apa calduta cu miere (indicat in fiecare dimineata)
!Avertisment! Turmericul pateaza destul de tare, drept pentru care este indicat sa folositi manusi. Asta daca nu vreti sa patiti ca mine si sa va colorati mainile si oja pentru o perioada. 🙂
Aveti grija de imunitatea voastra cu ce va ofera natura. Veti fi uimiti cate alternative sunt!
Cu drag, Praji.