Tortul ia locul tiramisului la tava
amisu mi-e pofta oricand. N-am mai facut de ceva vreme, desi se face extrem de usor, pur si simplu nu ma mobilizam. Asta pana cand in decurs de doua zile s-au intamplat urmatoarele doua chestiuni: 1. am vazut pe Instagram o poza cu un tort tiramisu si 2. am fost invitata la lansarea pe piata din Romania a celebrului lichior Disaronno in editie limitata sub denumirea Disaronno wears Missoni – evident ca de la eveniment am plecat acasa cu o sticla din gustoasa bautura.
Lichior-amarui delicios aveam, imaginea o aveam, cheful imi venise, asa ca nu mi-a ramas decat sa ma apuc de treaba. Rezultatul?! Nici nu cred ca mai este nevoie sa mai spun: spuma usoara de ou combinata cu branza mascarpone si lichior din belsug, taria cafelei si gustul amarui de cacao au facut din acest tiramisu un desert fastuos si frumos foc.
Vreau sa mentionez ca o parte din acest desert a ajuns si la o femeie insarcinata, drept pentru care eu am preagtit ouale pe baie de aburi, dar si pentru ca mie nu imi place mirosul (si nici gustul de albus crud). Deci daca voi doriti sa faceti varianta clasica, cu albusurile si galbenusurile crude, nu va sfiiti.
Ingrediente (pentru o tava de 26 cm):
(in imagini este un mini tort de 18 cm, dar pe langa acesta am montat tiramisu in 2 caserole) Â
300 g piscoturi de sampanie
500 g mascarpone
4 oua
200 g zahar
200 ml cafea tare
200 ml apa
200 ml lichior amarui sau vin Marsala (eu am folosit Disaronno)
1 lingura cacao
Cum procedam:
Punem galbenusurile impreuna cu zaharul intr-un bol termorzistent, apoi il punem pe un vas in care fierbe la foc mic apa (avem grija ca bolul sa nu atinga apa – tehnica se numeste bain marie sau baie de aburi)
Amestecam incontinuu in bol pana cand se topeste zaharul
Dupa ce zaharul s-a topit, luam de pe aburi si mixaam pana cand se raceste bolul
La fel porcedam si cu albusurile si 100 g zahar – dupa ce s-a topit zahaul, luam de pe foc, mixam pana cand se raceste bolul si albusurile s-au intarit
Adaugam galbenusurile si 100 ml din lochior peste branza mascarpone, amestecam, apoi inglobam cu grija compozitia in albusurile batute – dam deoparte
Amestecam cafeaua cu apa si 100 ml lichior si le punem intr-un bol cu gura larga
Pregatim o forma de tort cu fund detasabil (daca avem, punem de jur imprejur folie de acetofan)
Scufunam scurt cate un piscot in acest lichid si il punem in forma de tort, creand astfel baza tortului
Adaugam un strat de crema, apoi revenim cu piscoturile
Mai adaugam un strat de piscoturi, iar ultima treime de crema o punem intr-un pos cu dui (sau intr-o punga taiata la colt) si facem gramajoare de crema/moate.
Punem cacaoa intr-o sita mica/strecuratoare de ceai si pudram tortul.
Sugestie
Tiramisu este cel mai bun dupa ce a stat o noapte in frigider.
Bucurati-va de gusturile desavarsite.
No comments
fara indoiala arata exceptional