NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE
noiembrie 25, 2014
Doi ani frumosi pentru care va multumesc!
Cand ma uit in urma, nici nu-mi vine sa cred cat de repede au trecut. Si acum imi amintesc clar noaptea in care am „faurit” La PrajiturEla: era intr-o vineri, 9 spre 10 noiembrie cand, dimineata la 4, franta, dar fericita am facut public blogul. Am avut atatea emotii si eram atat de agitata, incat nu am reusit sa dorm decat vreo doua-trei ore. Noptile de nesomn au continuat, pana cand am simtit ca aceasta noua jucarie a mea (devenita intre timp copilul meu) ma reprezinta. Au trecut de atunci doi ani frumosi, in care am cunoscut mult-multi oameni si mai frumosi, calzi si darnici. E atat de placut sa cunosti oameni cu care vorbesti aceeasi limba, care impart aceleasi pasiuni si care iti impartasesc din experienta lor fara sa ceara ceva in schimb. Este la fel de placut sa stii ca sunt oameni care iti citesc postarile si pregatesc retetele pe care le publici, oameni care te felicita si sunt alaturi de tine cand ai o reusita, care simt ca tu le scrii cu caldura si o primesc cu drag.
Va multumesc pentru ca ati fost si sunteti alaturi de mine si promit ca pe viitor va voi astepta aici, acasa la Praji, cu cat mai multe retete si surpirze.
Si cum o anivesare nu e aniversare fara tort, va prezint un super tort, dulce, cremos si frumos 🙂 Unt tort cu foi de bezea si migdale cu crema de vanilie si crema caramel (sau dulce de leche). Spre deosebire de majoritatea retelor de pe blog aceste tort necesita putin timp, insa nu mai mult de cateva ore. Rezultatul insa merita efortul.
Crema caramel
Am scris-o prima pe lista deoarece acesta necesita mult timp, iar cat timp ne ocupam de restul tortului, acesta va fi gata.
Punem conserva (nedesfacuta) intr-un vas cu apa si o fierbem la foc mic pentru 3 ore (completand din cand in cand cu apa, astfel incat conserva sa fie in permanenta acoperita)
Vom obtine o crema caramel densa si lucioasa
(Eu fierb cate 2-3 conserve odata si le pastrez la frigider chiar si cateva saptamani)
Taiem pe verticala pastaia de vanilie, ii radem usor demintele, apoi o punem in lapte, dupa care punem laptele la foc mic
Intr-un bol batem galbenusurile impreuna cu zaharul, amidonul si praful de sare pana cand acestea isi dubleaza volumul
Cand laptele este fierbinte, dar nu da in clocot, il luam de pe foc si il adaugam in fir subtie (sau lingura cu lingura) in compozitia cu galbenusuri, mixand continuu
Dupa ce am inglobat tot laptele, transferam compozitia in vasul in care a fiert laptele (optional strecuram compozitia pentru o extra finete) si o fierbem la foc mic pana cand capata consistenta unei budinci
Lasam crema la racit
Rasnim migdalele pana cand obtinem consistenta unui pesmet (nu le facem faina)
Batem albusurile impreuna cu un praf de sare – cand incepe sa se formeze o spuma usoara incepem sa adaugam zaharul lingura cu lingura (nu adaugam urmatoarea lingura de zahar pana cand nu s-a topit zaharul adaugat inainte) pana cand obtinem o spuma lucioasa si tare
Amestecam faina cu migdalele maruntite, apoi le incorporam in albusuri cu miscari usoare de sus in jos, astfel incat sa nu se lase spuma
Tapetam o tava cu hartie de copt, iar cu ajutorul unei farfurii (cu diametrul de 16 cm) si al unui marker desenam 2 cercuri, apoi intoarcem hartia pe partea cealalta (pentru a nu se imprima carioca pe foaia de bezea)
Impartim compozitia in 6 parti pe cat posibil egale, le nivelam pe cercurile desenate pe hartia de copt si le coacem, pe rand, cate 12-13 minute la cuptorul preincalzit la 140 grade C.
Dupa ce am copt foile si racit cremele, montam tortul in ordinea dorita (eu am preferat ca ultima crema sa fie cea de caramel)
Eu l-am decorat cu stegulete facute din hartie colorata si lipite pe bete de frigarui (taiate in jumatate)
Nu ratati nicio ocazie sa faceti ceva bun, sa sarbatoriti si sa va bucurati!
Cu drag, Praji!
Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.
Fără spam, doar noutăți legate de rețete, produse noi și oferte speciale.