Am primit provocarea de a face un tort albastru pentru aniversarea a 20 de ani de activitate Dormeo in Romania. De asemenea, din anul 2005 Dormeo este furnizor al Casei Regale, de unde si tortul Royal Blue Velvet Cake.
Am facut un tort cu blat clasic de pandispan cu o crema bogata de bezea elvetiana cu unt. Am aromatizat crema cu rom alb si limoncello.
Mai jos va las un clip cu tortul si reteta detaliata
Ingrediente (pentru un tort cu diametrul de 18 cm)
Pentru blat:
6 oua
180 g zahar
129 g faina
1 lingurita rasa de praf de copt
1 praf de sare
2 grame colorant albastru
Pentru crema:
5 albusuri
200 g zahar
1 praf de sare
250 g unt la temperatura camerei
20 ml rom
20 ml limoncello
Pentru sirop:
100 ml apa
30 ml sirop de fructe
Cum procedam:
Blaturile:
Mixam ouale intregi cu praful de sare si zaharul pana obtinem o spuma galben pal
Cand oul este aerat, adaugam colorantul alimentar si mixam pana obtinem o culoare uniforma
Cernem o treime de faina peste ou, apoi amestecam cu o spatula, cu miscari ample de jos in sus – scopul acestei miscari este de a pastra cat mai mult aer in compozitie – la fel procedam si cu restul de faina – in total adaugam faina in trei serii
Distribuim compozitia egal in doua inele sau forme de tort de 18 cm
Coacem 25 de minute la cuptorul preincalzit la 175 de grade, functia ventilatie
Ideal este sa coacem blaturile cu o zi inainte pentru o mai buna stabilitate si pentru a absobi mai mult sirop
Bezeaua elvetiana cu unt
Punem intr-un bol, pe baie de aburi, albusurile sarea zi zaharul
Tinem pe baie de aburi, amestecam continuu cu un tel pana cand, daca frecam intre degete albusul, nu mai simtim granule de zahar
Mixam albusurile pana cand bolul se raceste
Dupa ce compozitia s-a racit, adaugam untul la temperatura camamerei, bucata cu bucata – bucatsle de 10-15 g
Nu adaugam restul de unt pana nu s-a incorporat tura precedenta
Dupa ce am adugat untul punem alcoolul – acesta are rolul de a intari si stabiliza crema
Vom observa ca pare ca se va taia crema, insa continum sa mixam si vom obtine o crema fina si foarte sabila
Sirop: amestecam siropul cu apa
Montaj:
Taiem blaturile in doua – obtinem 4 foi
Punem primul blat pe platou, il insiropam, apoi, cu ajutorul unui pos cu dui (varf rotund) facem aveline din crema (moate)
La fel procedam cu toate foile
Pe ultima spritam, la fel, aveline din crema
ca decor eu am folosit stefulete albastre.
Cu drag, Praji