Tort albastru regal

Am primit provocarea de a face un tort albastru pentru aniversarea a 20 de ani de activitate Dormeo in Romania. De asemenea, din anul 2005 Dormeo este furnizor al Casei Regale, de unde si tortul Royal Blue Velvet Cake.

Am facut un tort cu blat clasic de pandispan cu o crema bogata de bezea elvetiana cu unt. Am aromatizat crema cu rom alb si limoncello.

Mai jos va las un clip cu tortul si reteta detaliata

Ingrediente (pentru un tort cu diametrul de 18 cm)

Pentru blat:

6 oua

180 g zahar

129 g faina

1 lingurita rasa de praf de copt

1 praf de sare

2 grame colorant albastru

Pentru crema:

5 albusuri

200 g zahar

1 praf de sare

250 g unt la temperatura camerei

20 ml rom

20 ml limoncello

Pentru sirop:

100 ml apa

30 ml sirop de fructe

Cum procedam:

Blaturile:

Mixam ouale intregi cu praful de sare si zaharul pana obtinem o spuma galben pal

Cand oul este aerat, adaugam colorantul alimentar si mixam pana obtinem o culoare uniforma

Cernem o treime de faina peste ou, apoi amestecam cu o spatula, cu miscari ample de jos in sus – scopul acestei miscari este de a pastra cat mai mult aer in compozitie – la fel procedam si cu restul de faina – in total adaugam faina in trei serii

Distribuim compozitia egal in doua inele sau forme de tort de 18 cm

Coacem 25 de minute la cuptorul preincalzit la 175 de grade, functia ventilatie

Ideal este sa coacem blaturile cu o zi inainte pentru o mai buna stabilitate si pentru a absobi mai mult sirop

Bezeaua elvetiana cu unt

Punem intr-un bol, pe baie de aburi, albusurile sarea zi zaharul

Tinem pe baie de aburi, amestecam continuu cu un tel pana cand, daca frecam intre degete albusul, nu mai simtim granule de zahar

Mixam albusurile pana cand bolul se raceste

Dupa ce compozitia s-a racit, adaugam untul la temperatura camamerei, bucata cu bucata – bucatsle de 10-15 g

Nu adaugam restul de unt pana nu s-a incorporat tura precedenta

Dupa ce am adugat untul punem alcoolul – acesta are rolul de a intari si stabiliza crema

Vom observa ca pare ca se va taia crema, insa continum sa mixam si vom obtine o crema fina si foarte sabila

Sirop: amestecam siropul cu apa

Montaj:

Taiem blaturile in doua – obtinem 4 foi

Punem primul blat pe platou, il insiropam, apoi, cu ajutorul unui pos cu dui (varf rotund) facem aveline din crema (moate)

La fel procedam cu toate foile

Pe ultima spritam, la fel, aveline din crema

ca decor eu am folosit stefulete albastre.

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *