Tarta Tatin cu rosii si branza

Am in plan aceasta tarta de vreo 3 saptamani, insa de abia acum am reușit. Eu cred ca e binevenita si acum pentru ca rosiile romanesti sunt in plin rod si sunt aromate si gustoase.

Tarta tatin este la baza o tarta dulce cu caramel si mere. Este o tarta răsturnată. Pe același principiu am mers și eu, doar ca am facut varianta sarata.

Mai jos va las reteta scrisa, o poza draguta si un video scurt cu metoda de pregătire

Ingrediente pentru o tarta de 23-25 cm

1 ceapa alba medie
18-22 rosii cherry (cat sa acopere tigaia pe care o folositi – tigaie care poate fi băgată la cuptor deci nu cu mâner de plastic)
200 g branza – eu am folosit de burduf, voi puteți folosi ce branza doriți (feta, telemea, caș chiar si urda)
2 linguri pasta de tomate
1 lingurita sare
1 lingura zahar (ideal brun)
1 lingura oțet
Cateva frunze de busuioc proaspat saun 1/2 lingurita busuioc uscat
1 foaie de aluat de foietaj ( de 400 g)
3 linguri ulei de masline

*Pentru varianta vegana puteti folosi branza de caju sau chiar sa omiteti branza

Cum procedam:
Taiem ceapa felii, apoi o calim impreuna cu un praf de sare in tiagia in care am pus doua linguri de ulei
Dupa ce am calit ceapa, o scoatem din tigaie si o punem intr-o farfurie – o vom folosi mai tarziu
In tigaie mai adaugam o lingura de ulei, apoi punem rosiile – ideal e ca rosiile sa acopere toata suprafata tigaii, de aceea am pus un numar variabil de rosii
Le intepam pe fiecare in parte pentru ca in momentul in care se incalzesc exista riscul sa crape si sa ne stropeasca
Le frigem asa 2-3 minute, apoi adaugam cele 3 linguri de pasta de tomate, restul de sare, zaharul, oțetul si 5-6 ftunze busuioc
Lasam la foc mic pana se înmoaie rosiile (4-5 minute) amestecând ocazional
Dupa ce rosiile s-au înmuiat, luam tigaia de pe foc, adaugam peste ele ceapa, apoi branza – nu mai amestecam, le lasam asaz in straturi
Cu ajutorul unei farfurii putin mai mare decât diametrul tavii decupam aluatul si il punem peste branza
Cu o lingura de lemn împingem bine marginile aluatului pe marginea tigaii, pe langa rosii – facem acesta operațiune pentru ca atunci cand vom rasturna tarta, toata compozitia sa ramana pe aluat
Intepam aluatul din loc in loc pentru a putea ieși aburul care se formează în interior
Bagam tigaia la cuptor si coacem tarta 30 de minute la 180 de grade
Scoatem tigaia din cuptor, o lasam sa se raceasca usor, trecem un cutit ascuti pe margine, apoi o răsturnam intr-o farfuriePunem o farfurie mai mare decât diametrul tigaii peste tigaie, apoi cu o mișcare rapida întoarcem tigaia.

O savuram taiata in triunghiuri si decorata cu busuioc proaspat.

Cu drag, Prajiturela

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *