Zilele trecute o cititoare m-a intrebat daca am pe blog vreo reteta de desert cu prune. Atunci mi-am amintit ca am reteta de galuste cu prune. Mai am o reteta de tarta cu crema de nuci si prune, insa o aveam pe alt site. Asa ca am gasit in arhiva o singura poza si m-am hotarat sa o postez si aici.
Am o singura poza cu ea, dar dupa cum v-am obisnuit va dau explicatii detaliate asa ca sigur va va iesi.
Ingredinete (pentru o tara cu diametrul de 26 cm)
Pentru aluat:
300 g făină albă de grâu
100 ml suc de mere
80 ml ulei vegetal
½ linguriță de sare
Pentru cremă:
100 g nucă măcinată
1 ou
50 g zahăr pudră
Pentru umplutură:
600 g de prune
100 g zahăr
1 lingură amidon alimentar
1 linguriță scorțișoară
¼ linguriță nucșoară
¼ linguriță cuișoare măcinate
1 linguriță extract de vanilie
1 praf de sare
Aluatul:
Într-un bol încăpător amestecăm toate ingredientele, apoi frământăm cât să formăm o bilă de aluat. Întindem bila de aluat pe blat, pe care am pus un pic de ulei, apoi rulăm aluatul pe sucitor și îl punem în tavă. Îl presăm bine, îl înțepăm din loc în loc cu o furculiță, apoi punem peste el o foaie de copt.
Peste foaia de copt punem 1 cană de boabe de fasole sau orez (greutatea acestor boabe va împiedica aluatul să se umfle). Coacem aluatul la cuptorul încălzit în prealabil la 200° pentru 15 minute cu boabele, îndepărtăm boabele și mai coacem încă 5 minute. Scoatem aluatul de la cuptor și îl lăsăm să se răcească (în tavă).
Crema:
Batem ușor, cu o furculița oul, apoi adăugăm zahărul și nuca măcinată și o dăm deoparte
Umplutura:
Scoatem sâmburii prunelor, apoi le tăiem în 4. Într-un bol încăpător amestecăm prunele cu mirodeniile, amidonul, sarea și extractul de vanilie si dăm blatul deoparte pentru 10 minute. După cele 10 minute întindem crema de nucă peste aluatul de tartă, adăugăm prunele și coacem la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 de minute. Scoatem tava din cuptor și lăsăm tarta să se răcească în tavă. Putem servi tarta alături de o cupă de înghețată de vanilie.
Cu drag, Praji.