Stiti de trendul culinar de la inceput de an care se numeste Veganuary? Mai pe romanește, ianuarie vegan, adica de post, adica alimentatie pe baza de plante, fara nimic de provenienta animala.
Ei bine, eu una nu am nevoie de acest trend in ianuarie. De sarbatori nu am mancat multa carne si nici nu m-am indopat cu prajituri (bine… eu stau prost la capitolul miscare, dar asta e alta poveste). Eu cred ca ar trebui sa adoptam un stil de viata elchilibrat si cu cat mai multe preparate vegetale pe toata perioada anului, nu numai in luna ianuarie.
Iarna asta am observat ca am prins drag de gustul supelor crema. Pana acum nu le dadeam foarte multa importanta si asta poate pentru ca eram deja satula de banala supa crema de ciuperci. Dar de cand in oras se gasesc din ce in ce mai multe sortimente si realizez din cate legume se pot face, si dorinta mea de a le prepara si manca a cunoscut o ascensiune. Asa ca saptamana trecuta am facut o supa crema de linte, iar in weekend una de dovlecei cu ardei si cea pe care v-o prezint azi: supa crema de sfecla cu pastarnac si lapte de cocos.
Are rost sa va mai spun ca sfecla rosie si pastarnacul fac super echipa?! Laptele de cocos vine in completare, iar cateva picaturi de lime o fac perfecta. Si asta nu o spun eu, ci intreaga familie. Nepotica mea a mancat 2 zile la rand… chiar si Mircea a zis ca e buna, desi el doar a gustat. :))
Dulceaga si aromata, supa este ideala fierbinte intr-o zi friguroasa de iarna, dar si rece intr-o zi torida de vara. Am folosit lapte de cocos cremos, astfel si daca e foarte rece, nu are bucatele de grasime prin ea.
Ingrediente (pentru 6-8 portii):
1 sfecla mare (sau 2 mici)
3 radacini de pastarnac maricele (ale mele au avut ~25 cm/buc)
3 cepe albe medii
3 catei se usturoi
1 lingurita paprika (afumata daca aveti)
1/2 lingurita chimen macinat
Sare
Piper
1 lingura de legume uscate deshidratate sau 1 cub de supa organica
100 ml lapte de cocos crema (de preferat la cutie de carton) – daca nu gasiti decat la conserva, este bun si acela, dar e nevoie sa agitati foarte bine conserva inainte + extra ptr servit (optional)
3 linguri ulei de masline sau de floarea soarelui
Lime (lamaie verde) pentru servit.
Cum procedam:
Curatam si taiem ceapa cuburi – (nu conteaza marimea), apoi o punem intr-o oala la foc mic, oala in care am pus in prealabil cele 3 linguri de ulei
Tocam sau pisam usturoiul si il adaugam peste ceapa
Punem paprika si chimenul peste ceapa si amestecam
Daca ceapa incepe sa se prinda de fundul oalei, adaugam 1/4 pahar de apa din cand in cand, pana cand ceapa devine translucida
Cand ceapa a devenit translucida, adaugam sfecla si pastarnacul curatate si taiate cuburi, apoi adaugam 1 lingura rasa de sare si cea de legume deshidratate (sau cubul de supa)
Adaugam 5-600 ml de apa sau cat sa acoperim radacinoasnele
Fierbem la foc mediu 20-25 minute sau pana cand furculita se infige usor in sfecla (poate dura si 30 min)
Dupa ce au fiert, luam de pe foc si adaugam laptele de cocos, apoi mixam bine cu un blender vertical pana obtinem o crema fina
Daca dorim supa mai subtire, putem sa mai adaugam apa fierbinte
Potrivim de sare si piper
O servim stropita din belsug cu lamaie verde (1/4 lamaie/portie), o lingura de lapte de cocos si paine proaspata sau crutoane.
Cu drag, Praji