Strudel cu mere si sos cu tonka

Ma cunoasteti deja, sunt nascuta si crescuta in Ardeal, Transilvania cu alte cuvinte. Foarte diversificata din punct de vedere etnic, aceasta parte de Romanie ascunde foarte multe traditii de tot felul, dar indeosebi culinare. Eu am crescut in secuime, cu gomboti si prajituri Jerbo. Insa incepand cu perioada facultatii am descoperit si descopar in continuare o Transilvanie multiculturala, cu sasi si svabi, cu traditii culinare de pe vremea Imperiuluin Hapsburgic, cu istorie frumoasa.

In fiecare an ne place ca macar o parte a concediului de odihna sa o petrecem in tara. De cativa ani incoace am inceput sa exploram mai mult din ce ne ofera Romania si, va zic cu mana pe inima, ca ne ofera multe. In anii trecuti am redescoperit cateva dintre bogatiile arthitecturale si culinare ale Transilvaniei: cetatea Sighisoarei, Sibiul, cateva conace din Covasna si Harghita. Tot acolo am trait zile de poveste, am descoperit gusturi noi, retete vechi si oameni care tin la traditii. 

Sunt incantata sa va prezint o varianta de strudel cu amprenta personala, inspirata din excursiile noastre in Transilvania. Produsele Morarita, merele si tonka sunt vedetele strudelului meu readaptat. Eu am ales sa pregatesc strudelul de la zero, dar daca sunteti pe graba, puteti alege strudelele cu mere Morarita la care adaugati sosul tonka de mai jos.

De altfel, strudelele Morarita va pot aduce chiar voua un weekend de poveste intr-unul din cele mai frumoase conace din Romania (Zabola, Apafi, Alma Vii, Archia etc). Tot ce trebuie sa faceti este sa cumparati strudelele Morarita cu ambalajul de campanie si sa inscrieti codul promotional din pachet pe http://promotie.morarita.ro/ sau prin SMS la 1850. Simplu, nu?

Un alt aspect deosebit de important remarcat in Transilvania – dar sunt convinsa ca nu se intampla doar acolo – este faptul ca, in majoritatea timpului, bucatele sunt savurate in aer liber. Fie ca vorbim despre mesele mari din lemn masiv din curte in jurul carora se aduna intreaga familie, prieteni si vecini, fie vorbim despre pranzul sau gustarea luate direct in natura. Si daca in trecut, gustarile luate in natura constau in pachetul din desaga, pregatit cu multa truda din timp; in timpurile actuale, ne gandim cu bucurie la picnicuri delicioase luate in zone de o frumusete rar intalnita in alta parte a tarii.

(Apropos, in campania Morarita de care va povesteam mai devreme, puteti castiga si cosuri de picnic complet utilate, pentru a va bucura cu adevarat de o experienta de poveste).

Iata cat de simplu se face un strudel de mere cu foi de placinta: 

Strudel cu mere si sos cu tonka
Print
Ingrediente (pentru 8 portii)
Pentru strudel
  1. 2 pachete strudel cu mere si stafide Morarita (in cazul in care nu aveti timp sa faceti voi toata reteta)
  2. Daca aveti chef de copt, asa cum am avut eu, va sugerez sa alegeti un pachet de foi de placinta Morarita. Eu am folosit 6 foi de placinta Morarita, dezghetate (la frigider sau la temperatura camerei)
  3. 50 g unt topit si racit
  4. 3 mere
  5. Zeama unei jumatati de lamai
  6. 2 linguri de nuca macinata
  7. 2 linguri de pesmet
  8. 2 linguri de zahar
  9. 2 linguri de stafide
  10. 1 lingurita de scortisoara
  11. Boaba de tonka
  12. 1 praf de sare
Pentru sos
  1. 5 galbenusuri
  2. 100 g zahar
  3. 250 ml lapte dulce
  4. 50 ml smantana pentru frisca
  5. 1 praf de sare
  6. Boaba de tonka
Decor
  1. 1 lingura zahar pudra
Cum procedam
  1. Strudelul
  2. Taiem merele in jumatati, apoi felii
  3. Punem feliile de mere intr-un bol, le stropim cu zeama de lamiae si amestecam (zeama de lamaie are rolul de a impiedica oxidarea merelor) – dam deoparte
  4. Amestecam toate ingredientele uscate (nuca, pesmetul, zaharul, sarea, scortisoara), razuim ¼ lingurita tonka, apoi amestecam din nou
  5. Intindem o foaie de placinta si cu ajutorul unei pensule o ungem cu untul topit si racit
  6. Peste prima foaie adaugam inca o foaie si o ungem si pe aceasta cu unt
  7. Adaugam si a treia foaie dar de aceasta data nu o mai ungem cu unt
  8. Punem jumatate din cantitatea de mere pe marginea foilor intinse, presaram 1 lingura de stafide
  9. Presaram doua linguri din ingredientele uscate amestecate, apoi rulam
  10. Procedam la fel si cu cel de-al doilea strudel
  11. Punem sulurile astfel formata intr-o tava in care am pus in prelabil hartie de copt
  12. Le coacem la 180 de grade (gaz - mediu) pentru 40 de minute
  13. Sosul (pe care il putem pregati si in varianta in care alegeti un pachet de strudel cu mere Morarita care va poate aduce si o excursie de poveste)
  14. Separam galbenusurile de albusuri (nu vom avea nevoie de albusuri, asa ca le putem congela)
  15. Amestecam cu un tel zaharul si galbenusurile pana devin usor deschise la culoare (nu e nevoie sa obtinem spuma)
  16. La foc foarte mic (2 plita cu inductie sau baie de aburi) punem laptele, frisca si praful de sare
  17. Cand ies aburi fini din oala, o dam deoparte (nu vrem ca laptele sa fiarba)
  18. Turnam ¼ din lapte peste galbenusuri si amestecam energic (facem aceasta opeatiune pentru a tempera ouale si a evita intarirea galbenusului)
  19. Turnam inapoi in oala compozitia cu galbenusuri si dam din nou la foc mic sau pe baie de aburi
  20. Razuim ¼ lingurita de tonka
  21. Lasam la foc pana cand sosul incepe sa se ingroase putin – dam deoparte
  22. Cand strudelul e gata, il lasam sa se raceasca si il servim alaturi de sos si pudrat cu zahar.
  23. Pofta buna!
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

Nu uitati ca puteti participa la concursul organizat de Morarita si de care v-am povestiti mai sus, in reteta: puteti sa faceti doar sosul si sa alegeti  un pachet de strudel cu mere Morarita care va poate aduce si o excursie de poveste.

Bucurati-va si profitati de tot ce ne ofera toamna. 

Cu drag, Praji. 

(Articol sponsorizat)

poate iti place si

20 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *