Am o pasiune pentru salata de patrunjel libaneza – tabouleh. Imi place sa o mananc in oras, insa imi era lene sa o fac acasă. Faceam, dar nu pe cat de des as fi vrut sau ar fi recomandat sa o cosuman. Din punct de vedere al nurientilor si beneficiilor pentru organism, aceasta salata ar trebui consumata in permanenta, mai ales de femei.
Am fost la ai mei, la casa de la tara, iar mama mi-a pus in pachet si o mare punga de patrunjel. Cum bine stiti ca nu-mi place sa fac risipa alimentara, m-am mobilizat si am facut salata de 2-3 ori pe saptamana. Acum mi se pare atat de simplu de facut… 🙂 E doar o chestiune de obisnuita.
Am incercat mai multe variante si am observat ca o salata de patrunjel buna sau, mai bine zis pe gustul meu, trebuie sa aiba mai multe elemente: menta, chimen si un ulei de masline bun. Daca sunt bifate cele 3, ne putem juca cu celelalte ingrediente.
Astazi va prezint o reteta inspirata in faimoasa tabouleh, insa in loc de bulgur eu am folosit orez negru. Păstrând aceeași idee de mai sus, va aduc aminte ca orezul negru este unul dintre cele mai sanatoase sortimente de orez. Pe langa beneficii, gustul este si el extraordinar. Imi place chiar mai mult decat varianta cu bulgur.
In salata mea nu se vede foarte bine orezul ptr ca l-am fiert in multa apa si nu am scurs-o. Peste cateva ore cand mi-am amintit sa fac salata, toata apa era absorbita si orezul „inflorit”. Nu m-a deranjat acest aspect, am tinut insa sa vi-l mentionez in caz ca nu vedeti orezul in salata. :))
Mai jos va las reteta si cateva poze dragute.
Ingrediente (pentru 3 portii):
2 legături mari de patrunjel (sau 6 din cele de la supermarket)
1 legatura mica de menta
1 ceapa medie – alba sau rosie
4 rosii medii (1 rosie medie = cam cât un kiwi)
3 linguri de orez negru
Semintele de la 1/2 rodie
1/4 chimen macinat/pudra
Sare
Piper
Zeama unei lamai
4-5 linguri ulei de masline (se poate și mai mult)
Pasul 1 – fierbem orezul si il lasam sa se raceasca
Pasul 2 – culegem/alegem frunzele de pe tulpinile de patrunjel si menta
Pasul 3 – taiem marunt patrunjelul si menta, cuburi mici rosiile si ceapa, apoi le amestecam cu orezul si semintele de rodie
Adaugam chimenul, sare, piper, zeama de lamaie si uleiul si amestecam bine
O servim ca atare sau langa o bucata ds branza sau carne la gratar.
Cu drag, Praji.