NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE
decembrie 13, 2017
Recunosc, pana acum, in timp ce se apropiau sarbatorile eu incepeam sa fiu agitata pe partea cu intalnitul cu Mos Craciun si planificarea drumurilor de sarbatori, iar partea cu scrisul articolelor si retetetelor pe blog preferam sa o las mai moale. Anul acesta Lurpak m-a impins putin de la spate si m-a facut sa ma hotarasc sa va aduc mai multe retete si idei de preparate pentru sarbatori. Daca in anii trecuti va dadeam idei de cadouri comestibile sau va aratam cum sa faceti turta dulce, anul acesta vin cu avant si va impartasesc retete atat dulci, cat si sarate, preparate simple sau unele putin mai complexe, dar spectaculoase.
Si ca sa nu incep seria abrut, azi va propun ca pe langa piureul de cartofi si muraturile specifice mesei de sarbatoare, sa puneti alaturi de carnarii, ca garnitura, legume la cuptor, mai exact radacinoase. Unde mai pui ca daca ai invitati vegetariei la masa, ei vor fi foarte fericiti. Dar, sa ne intelegem, reteta pe care v-o prezint azi nu este una banala, pui niste morcovi si sfecla intr-o tava si le bagi la cuptor. Nu. Ce va prezint eu azi e un fel usor mai festiv si cu o nota mai exotica. Aceasta nota este adusa de otetul balsamic, sucul de portocale si cimbrisorul. Si ca sa va conving pana la final, va zic ca am pregatit aceste radacinoase la o masa unde am avut 13 fete invitate. Aceste legume s-au terminat primele, plus ca o parte dintre ele mi-au trimis mesaj ca vor retetea. Asadar, fetelor, retetea e pe blog. 😉
Spalam bine radacinoasele, eventual cu o periuta sau un spalator de sarma, insa evitam sa le curatam cu cutitul (exceptand cartoful dulce pe care, daca dorim, il putem curata cu cutitul)
Punem doua oale cu apa la fiert: una mare in care vom pune cartoful dulce, morcovul, pastarnacul si ridichea neagra si una mica in care vom pune sfecla rosie (fierbem separat sfecla rosie pentru ca nu ne dorm ca legumele noastre sa devina toate roz)
Taiem sfecla in doua, ridichea in patru si cartoful dulce tije
Punem apa si sare in ambele vase, iar cand apa a inceput sa fiarba punem legumele si le fierbem la foc mediu pentru 10 minute
Scoatem legumele pe un servet pentru a absorbi excesul de lichid
Intr-un bol amestecam untul topit cu otetul balsamic si sucul de portocala
Dupa ce am scurs radacinoasele le punem intr-un bol incapator, turnam vinegreta facuta mai devreme, adaugam cateii de usturoi necuratati, coaja de portocala, zaharul si feliile de cimbrisor (pastram cateva crengute de cimbrisor pentru decor)
Asezonam cu sare si piper dupa gust, apoi amestecam totul bine, astfel incat toate radacinoasele sa fie acoperite cu lichid si mirodenii
Distribuim totul pe o tava pe care am pus in prealabil hartie de copt (tava cu care vine cuptorul este ideala)
Avem grija sa avem un singur strat, astfel incat legumele sa se caramelizeze, nu ne dorim legume moi si scofalcite, si unele pufoase la interior si usor caramelizate la exterior
Coacem legumele la cuptorul incins la 200 de grade pentru 30 de minute.
Bucurati-va de tot ce e in sezon. Acum au gustul cel mai bun.
Cu drag, Praji.
Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.
Fără spam, doar noutăți legate de rețete, produse noi și oferte speciale.