Cu aceasta prajitura am dat startul retetelor de Craciun de anul acesta. Este o prajitura foarte usor de facut si foarte gustoasa.
De data aceasta eu am caramelizat portocalele in zahar brun, dar recomand caramelizarea in zahar tot, alb pentru ca nu exista riscul sa il ardem. Eu mi-am luat ochii de pe plita un minut si l-am caramelizat cam mult. Nu a devenit amar, insa linia a fost foarte subtire pana a devein amar.:)
Asadar mai jos va las reteta scrisa si un clip, sa vedeti cat de usor se face
Ingrediente (pentru un vas/tava cu diametrul de 22 cm)
Ingrediente:
Peentru caramel:
150 g unt
130 g zahar
3 portocale
4-5 clementine mici
Pentru blat:
50 g unt
3 oua
150 g zahar
250 g faina
1+1/2 lingurite praf de copt
80 ml lapte
Un praf de sare
Vanilie (eu am folosit pudra)
Cum procedam:
Intr-un vas pretabil atat pentru plita cat si pentru cuptor punem untul si zaharul si le lasam sa se topeasca a foc mic
Cand zaharul s-a caramelizat adaugam jumatati de portocala decojite si in spatiile ramase, clementinele – lasam la foc mic 10 minute
Blatul:
Mixam untul cu zaharul si sarea, apoi adaugam, pe rand, ouale
Turnam laptele si mai mixam pana se formeza
Amestecam faina cu praful de copt si vanilia si o adaugam peste compozitia cu ou si unt
Mixam doar pana la incorporare, nu mai mult pentru ca vom risca sa activam glutenul si se va intari aluatul
Oprim focul si turnam aluatul peste citrice si il nivelam
Coacem o ora la 180 de grade, functia cu ventilatie
Dupa o ora scoatem prajitura, o lasam sa se raceasca 5-10 minute si o rasturnam pe o farfurie
Optional o decoram cu frisca.
Poate fi savurata atat calda cat si rece
Am facut aceasta prajitura exclusiv in vasele premium Email de Sighisoara.