Comorile de pe Instagram
Prajitura asta mi-a demonstrat ca daca vreau pot. Trebuie doar sa muncesc. Nu, nu despre parjitura in sine vorbesc, pentru ca ea se face foarte usor, chiar extrem de usor; partea cu cautarea ei a fost o adevarata aventura. Am vazut o poza cu aceasta prajitura pe Instagram. Pe moment mi-a placut, insa abia apoi s-a produs un declick. N-am salvat poza, n-am retinut cine a postat-o – aveam practic… nimic. De fapt aveam o poza in memorie si stiam ca am vazut-o pe Instagram, unde urmaresc nici mai mult nici mai putin de 1149 de persoane. De scrollat nu aveam cum, pentru ca se intamplase cu cateva zile in urma. Asa ca mi-am pus rabdarea la incercare si din aproape in aproape, am reusit sa dau de poza datorita faptuui ca cei de la Foodstories (care au postat poza) au un stil special de a face poze. De aici si recomandarea pe care o tot auzim si e de indicat sa o respectam: fiti originali si unici – sfat general valabil, nu numai pentru conturile de Facebook sau Instagram.
Acum, ca v-am povestit care e treaba cu poza, sa trecem la reteta. Nu regret nicio secunda ca am cautat-o cateva zile bune, este o prajitura exceptionala, densa si cremoasa cu ingredinete sanatoase si foarte gustoase. Aceasta prajitura cu unt de arahide si banane, fara zahar si fara gluten aduce putin la gust cu banana bread, insa untul de arahide pus din destul are grija sa o faca deosebita. Faptul ca are faina de orez o face foarte potrivita pentru cei cu intoleranta la gluten – bineinteles voi puteti pune si faina normala, o va face putin mai pufoasa, atata tot. Dupa cum va spune si titlul, nu contine zahar – am folosit ca indulcitor miere. Voi puteti pune sirop de artar, agave, cocos, puteti chiar sa nu puneti deloc. Mie insa imi place gustul pe care il da mierea, asa ca nu-mi refuz acest rasfat.
Prajitura cu unt de arahide si banane, fara zahar si fara gluten
4 banane medii foarte coapte (obligatoriu coapte bine!)
200 g unt de arahide (de migdale sau alune)
100 g faina de orez
3 oua
135 ml miere + 2 linguri pentru uns la final
1 1/2 lingurite scortisoara
1/4 lingurite nucsoara proaspat razuita
1 lingurita extract de vanilie
1 lingurita praf de copt
100 g mix de migdale si alune de padure (sau orice nuci la alegerea voastra)
1 praf de sare
Intr-un bol mic batem ouale cu praful de sare pana se aereaza putin, apoi dam deoparte
Intr-un bol incapator amestecam untul de arahide cu mierea, apoi adaugam 2 banane zdrobite in prelalabil (facute piure)
Adaugam ouale peste compozitia cu unt de arahide si le amestecam
Amestecam faina cu praful de copt si mirodeniile, apoi le turnam peste compozitia umeda si amestecam pana cand omogenizam compozitia
Taiem grosier alunele si nucile si adaugam 3/4 din cantitate in compozitia prajiturii
Amestecam totul foarte usor (fara a insista) – daca amestecam prea mult, prajitura nu va mai fi pufoasa
Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt
Taiem in doua, pe verticala, bananele si le punem cu grija peste compozitia turnata deja in tava
Presaram restul de alune si migdale
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30 de minute
Scoatem prajitura de la cuptor si, cat inca este fierbinte, o ungem cu mierea pusa deoaprte (cu ajutorul unei pensule)
O scoatem din tava si o lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.
Merge de minune chiar si la mic dejun cu sau fara un pahar de lapte alaturi
Exemplul meu este unul banal, dar va indemn ca daca va doriti ceva, sa nu renuntati pana nu obtineti.
Cu drag, Praji.