Prajitura cu crema de must

I ♡ MUST

must

Oare imi place ceva mai mult decat mustul?! Hmm… let me think… nu cred! Imi plac siropurile, imi place limonada cu busuioc, imi plac si alte lichide mai pentru oameni mari, dar mustul, Doamne mustul, are un loc aparte in inima mea. Dar de ce, ati intreba voi…  Am crescut intr-o familie in care se face vin in fiecare an… si nu orice vin, ci „motorina” (asa ii zice tata) – inchipuiti-va cam cum poate avea gustul mustului acela negru si gros, care dupa doua zile te inteapa usor la limba si te face nu usor ca un balon. Love it! Stiti cum este cand esti privat de ceva care iti place?! Il vrei si mai mult, iar in mintea ta toata aceasta constranegere se tranforma intr-o lupta, mai mult, transforma acel ceva in ceva grandios… Ei bine, acum inchipuiti-va ca sunteti in alta tara… timp de doi ani… Veniti acasa in vacante, care in niciun caz nu sunt in lunile septembrie/octombrie.  Subit, exact in acele luni (cand vorbiti cu toata lumea din tara la telefon si parca toti altceva n-au ce face decat sa „Uite, la o pastrama si-un must…”) vi se face o pofta nebuna de must… Mergeti la un targ de vinuri… nu gasiti must; mergeti la festivaul vinului… nu gasiti must, mergeti la cieva acasa care face vin, da’ nu stie ce-i ala must. Si, neavand idei si veleitati de bucatar, nu va ganditi ca daca stoarceti niste struguri si asteptati doua zile va iesi must. Si acum, o ultima strofocare a imaginatiei: that was me! Doamne cat am suferit acele toamne…Si aceasta suferinta m-a facut sa iubesc si mai mult toamna, si mai mult luna octombrie si sa nu ma supar ca ma transforma intr-un balon 😉

Si dupa ce m-am gandit ca pot sa-mi pun must si pe iarna, in congelator, in sticlute de plastic sau in pungi cu fermuar, parca tot nu mi-a fost de ajuns. Acum ca am mai multe idei despre ce inseamna  bucataria, m-am gandit sa fac o prajitura cu… ta daaa, crema de must! Si a iesit, vai dar cum a iesit! Stit cum este, e o prajitura pe care ai vrea sa o manaci la mic dejun, pranz si cina, atat de buna este.

prajicumustfinal

Inainte de a incepe sa va spun de ce aveti neoie si cum se face, as vrea sa multumesc Iulianei, reteta cremei de must este inspirata din delicioasa crema de a ananas pe care am gasit-o pe site-ul ei.

Ne trebuie:

Pentru blat:

  • 3 oua
  • 3 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita otet (pentru a stinge praful de copt)
  • un praf de sare

Pentru crema de branza

  • 200 g branza de vaci
  • 2 linguri smantana cat mai grasa
  • 50 g zahar pudra

Pentru crema de must

  • 500 ml de must
  • intre 50 si 150 g de zahar (depinde de cat de dulce este mustul)
  • 2 oua
  • 50 g de amidon
  • un praf de sare
  • o bucatica de ciocolata alba pentru decor

Cu  procedam:

Mai intai facem blatul

  • batem albusurile – dupa ce s-a format o spuma usoara, adaugam treptat zaharul, pana cand obtinem o spuma tare si lucioasa
  • Intr-o lingura punem praful de copt, apoi turnam usor otetul – spuma fomata o turnam peste albusuri
  • incoporam usor prin miscari de dus in jos galbenusurile si faina
  • turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (eu am folosit o tava de 20/30)
  • dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade C pentru 15 min sau pana cand trece testul cu scobitoarea
  • Il scoatem de la cuptor si il lasam sa se raceasca

Crema de branza

  • dam branza prin blender pana devine cremoasa si fina, o amestecam cu smantana si cu zaharul si o dam la frigider

Crema de must

  • Intr-o cratita batem ouale cu zaharul si sarea pana devine o spuma moale
  • amestecam mustul cu amidonul si turnam compozitia peste ouale batute
  • punem la foc mic amestecam continuu pana cand compoziti se ingroasa si capata consistenta unei budinci

collage2 (1)

  • lasam sa se raceasca

Cand toate cele s-au racit le montam in ordinea urmatoare: blat, crema de branza, crema de must. Razuim pe deasupra  ciocolata alba.

collage3

Pofta buna!

poate iti place si

No comments

    1. Este o prajitura foarte reusite. Mi am pus si must la congelator sa o mai fac iarna asta.

  1. Arata splendit prajitura. As incerca sa fac prajitura, dar la noi mustul e doar de baut. Am si eu o intrebare: de ce se sting praful de copt, bicarbonatul cu otet? ( de la mama asa stiu si eu, ca se sting cele doua, dar am mai uzit pe la tv pe unii ca nu s-ar stinge).

    1. Elena, sa stii ca si la noi mustul a fost doar de baut, pana cand m-am gandit ca totusi parca nu este exploatat la maxim 🙂 Mi-ai lansat o provocare cu stinsul prafului de copt. Reteta aceasta de pandispam o am de la mama mea, am urmat instructiunile ei fara sa cracnesc. Tu insa m-ai facut sa caut raspunsul si l-am gasit: bicarbonatul de sodiu trebuie stins deoarece otetul realizeaza o reactie chimica fapt ce da cresterea blatului, praful de copt are insa acest ingredient care se activeaza la caldura. Deci in acest bllat nu era nevoie sa sting praful de copt. Multumesc de intrebare, cu ocazia asta m-am mai luminat cu inca o chestie!

  2. Buna.Pentru ca fina mea (colega cu tine, nu spun cine;)) mi-a recomandat blogul tau, uite ca am intrat, de mai multe ori, adevărat, dar e prima oara cand si încerc o reteta cap coada. Nu stiu daca ingrasa rău, dar am mâncat….. Daca fina zicea ca ești frumoasa si desteapta, eu adaug si ….gospodareasa, cum spune micuta mea. Copiii pot mânca din prajitura asta?

    1. Buna Vera! Uau, cuvintele tale m-au inmuitat. Multumesc pentru aprecieri! Cat despre prajitura, daca dai micutei tale zahar, da e ok si pentru copii. Daca te referi la must, el este doar un suc dulce, deci nu vad de ce nu s-ar bucura si ei de prajitura asta delicioasa.
      Ps. Pentru orice nelamurire, te rog sa ma contactezi negresit.
      Pupici!

  3. Cu reteta asta mi-ai adus aminte de „cacaina”, asa cum ii spuneam acestei creme cand aveam 3-4 ani si-i vizitam pe bunici la culesul strugurilor. Bravo! Si multumesc!

    1. Se face atat de usor… Si la cat de priceputa esti ai sa o faci cat ai spune. I♡ MUST!

  4. Da, exact genul de prajitura care ma face sa-mi ploua-n gura… Nu vrei sa vii pe la mine? Eu fac ceaiul, tu aduci prajitura! :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *