Cand cei de la EON mi-au propus sa creez un meniu complet cu ingrediente la indemana oricui, primul care mi-a venit in minte a fost, bineinteles, desertul. Nu stiu cum, dar ideea aceasta de prajitura cu foi de cacao, cu crema de gris cu lapte si gem mi-a venit in minte instantaneu. Cred ca mi-e dor de ai mei. 😊 Asadar, am ales un desert cu ingrediente pe care le aveam in camara.
Ca si mie, sunt sigura ca si voua, grisul cu lapte va aduce aminte de copilarie. Si ce desert poate fi mai bun daca nu unul care ne face sa ne simtim din nou copii.
Foile de cacao echilibreaza bine aroma de vanilie din gris gemul vine sa completeze tabloul. Procesul este unul destul de simplu, singurul „inconvenient” este ca pentru a o putea savura este nevoie sa asteptam sa se raceasca.
De mentionat ca prajitura nu este una foarte dulce si poate fi mancata foarte bine si pe pot de gustare de dimineata, alaturi de cafea.
Mai jos va las reteta detaliata si poze cu pasii.
Ingrediente (pentru o tava de 40/20 cm):
Pentru foi:
400 g faina alba de grau
200 g unt (de preferat 82% grasime)
50 g cacao
15 linguri de apa
1 praf de sare
Pentru crema:
900 ml lapte
100 g zahar
100 g gris
2 oua
1 lingurita extract de vanilie
1 praf de sare
1 borcan de 400 g gem – preferatul vostru (eu am pus de capsuni)
Cum procedam:
Foile:
Intr-un robot sau intr-un bol incapator punem faina, cacaoa, si sarea, apoi adaugam cuburile de unt rece
Pulsam de cateva ori pana obtinem un pesmet
Daca folosim mainile, faramam untul cu faina, doar cu degetele pentru a nu incalzi untul, pana obtinem un pesmet
Dupa ce am obtinut consistenta de pesmet, punem cele 15 linguri de apa rece si framantam un aluat
Il framantam doar pana se leaga, nu mai mult, pentru ca, altfel, glutenul va incepe sa se dezvolte, aluatul va deveni elastic si la coacere se va retrage si dupa racire va deveni tare
Impartim aluatul in 2, formam 2 bile, le aplatizam, apoi le bagam la frigider pentru 30 de minute, timp in care facem crema
Crema:
Punem la fiert laptele cu praful de sare si zaharul la foc mediu
Cand incep sa iasa aburi, reducem focul la minim, turnam, in ploaie, grisul amestecand incontinuu cu un tel
Cand incepe sa se ingroase luam de pe foc
Intr-un bol batem ouale
Cu ajutorul unei linguri luam din grisul cu lapte si adaugam 4-5 linguri peste oua si amestecam
Repetam operatiunea de inca 2 ori (cate 5 linguri de gris cu lapte, apoi amestecam) – e important sa facem acest pas, care se numeste temperare, pentru ca daca vom turna direct ouale in oala cu gris cu lapte, acestea se vor coace si crema se va transforma intr-o omleta cu gris si lapte si nu ne dorim asta
Dupa ce am temperat ouale, turnam compozitia din bol in oala amestecand incontinuu cu telul
Punem compozitia inapoi pe foc si mai fierbem 5 minute pana cand compozitia se ingroasa si grisul este fiert – la fel amestecand in permanenta
Luam oala de pe foc, adaugam vanilia si o dam deoparte sa se raceasca
Avem grija sa amestecam din cand in cand pentru a evita formarea crustei la suprafata
Dupa cele 30 de minute scoatem una dintre bucatile de aluat din frigider si, pe blatul uns cu un pic de ulei, il intindem intr-o foaie de dimensiunea tavii
Mototolim o bucata de hartie de copt, apoi o intindem si o punem in tava (daca o mototolim ne este mai usor sa o punem in tava)
Rulam foaia de aluat pe fundul tavii si decupam excesul
Punem crema de gris cu lapte cat inca este calduta in tava peste foaie si o nivelam, apoi adaugam pe deasupra gemul
Intindem si a doua bucata de aluat, adaugam foaia in tava, peste gem, o decumpam si o intepam din loc in loc cu furculita (intepam aluatul pentru ca aburul format in interior sa poata fi eliminat)
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade (functia ventilatie) pentru 40 de minute
Scoatem prajitura din cuptor, o lasam sa se raceasca in tava, abia apoi o portionam.
Cu drag, Praji.
[Articol sponsorizat]