Posset cu petale de bujori

Posset cu petale de bujori

Pe cat de extravaganta este denumirea acestui desert, pe atat de simplu este desertul in sine.

Posset era de fapt o bautura pe baza de lapte si vin sau lapte si bere, care se bea in Marea Britanie ca remediu impotriva racelii. Incepand cu secolul al XVI-la aceasta bautura a suferit modificari si din leac s-a transformat in desert. Laptele a fost inlocuit cu smantana lichida grasa (frisca lichida), iar alcoolul care „lega” compozitia, cu zeama de citrice.

Ca si in cazul tartei cu lamaie, avem acelasi proces chimic de coagulare, prin care proteina din lapte numita caseina se solidifica in contact cu acidul lamaii.

Acum ca am stabilit ca acest desert este o crema obtinuta din amestecarea smantanii cu lamaie, sa trecem la indulcire si aromatizare.

Poate fi indulcita cu zahar sau miere. Este posibil sa poata fi indulcita si cu alti indulcitori, nu am testat, deci nu voi emite opinii. Daca o voi face, revin si editez acest text.

La capitolul aromatizare, limitele sunt date doar de preferintele sau imgainatie. Fie ca vorbim de esente, mirodenii, plante aromatice sau flori, cred ca orice ne place si se potriveste putin si cu lamaia, poate fi adaugat.

Eu am optat pentru petale de bujori. Este sezonul lor. Casa noastra e plina de bujori infloriti si asa mi-a venit ideea. Pentru ca stiu ca sunt flori comestibile, de la decizie si pana la a face desertul a durat o jumatate de ora. Apoi inca o ora pana la savurare.

Rezultatul a fost ablsolut incantator. Aroma de flori parfumate, usor amaruie, combinata cu dulceata mierii si aciditatea lamaii, completata de gustul fin al smantanii.

De mentionat este ca textura cremei nu este una la fel de fina ca cea de la panna cotta sau cea a cremei de patiserie. Daca folositi frisca (smantana) naturala, senzatia va fi chiar una placuta, usor texturata. Daca folositi frisca vegetala, este posibil ca pe palat (cerul gurii) sa aveti o usoara senzatie neplacuta, de grasime sleita. 🙂

Mai jos va las reteta detaliata si cateva poze dragute.

Ingrediente (pentru 4 portii):

400 ml smantana pentru frisca (pe unele amabalaje scrie „frisca lichida”) – grasime minim 30%
60 g miere
40 ml zeama de lamaie (zeama unei lamai medii)
Petalele a 4 bujori (putem folosi si: flori soc – 2 flori, salcam – 4 flori, liliac – 1 cana de flori (doar floricelele), musetel – 3 lingurite, busuioc – 2 crengute de 10 cm, cimbrisor – 4-5 crengute, papadie – 1/2 cana flori, trandafiri – florile a 6 trandafiri pentru dulceata)
1 praf de sare – 1/4 lingurita

Cum procedam:
Spalam florile/plantele sub un jet de apa rece, apoi le punem la scurs intr-o sita sau pe un servet
Punem smantana cu mierea si sarea intr-o oala cu fundul dublu si le dam la foc mic
Amestecam pana se dizolva mierea, apoi lasam la foc pana cand pe margine vasului apar bule mici (dupa 4-5 minute)
Cand ies aburi din compozitie si pe margine incepe sa fiarba cu bule mici, dam deoparte, adaugam zeama de lamaie si amestecam. Vom observa ca lichidul va incepe sa se coaguleze
Adaugam imediat florile, amestecam bine si dam deoparte 10 minute
Dupa cele 10 minute trecem compozitia printr-o sita sau tifon, o distribuim in 4 vase (cesti, pahare, boluri), apoi dam vasele la rece
Lasam la frigider minim o ora
Savuram rece!

Cu drag, Praji.

poate iti place si

24 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *