Poke bowl cu somon salbatic
Cu totii stim ca e bine ca in meniul nostru saptamanal sa includem si peste, in special peste de calitate.
Astazi va propun o retea in care am folosit somon salbatic, pescuit in mod sustenabil in Alaska si ajuns la noi in conditii de maxima siguranta alimentara.
Daca vreti sa aflati mai multe detalii despre cum se captureaza acest peste, va las linkul https://alaskaseafood.ro/ unde putei gasi toate informatiile despre fiecare specie in parte, despre pescuitul sustenabil si congelarea rapida, informatii legate de nutritie si o gramada de retete. Pestele de Alaska este important in Romania de Alfredo Seafood, Ocean Fish, Groenlanda si se poate cumpara din toate hipermarketurile.
Revenind la somonul nostru rosu ca focul (culoare naturala a somonului salbatic) azi va arat cum sa aveti un bol care este de fapt o masa completa plina de nutrienti si savoare.
Poke bowl inseamna de fapt bol cu cuburi si este un preparat specific insulelor Hawaii, preluat imediat de asiatici, americani si, mai tarziu de euorpeni.
Intr-un poke bowl putem sa dam frau liber imaginatiei si papilelor. Fiind un preparat versatil, putem sa ne jucam cu ingrediente, trebuie sa tinem cont doar de faptul ca un astfel de preparat trebuie sa contina orez (ideal pentru sushi), peste (desi exista si multe retete vegane de poke bowl) si sa avem obligatoriu cele 3 lichide: mirin (sau, in lipsa, orez de otet amestecat cu putin zahar), ulei de susan si sos de soia.
Mai jos va las varianta mea de poke bowl cu somon salbatic:
Ingrediente (pentru 2 portii):
200 g orez pentru sushi, fiert
300 g somon salbatic
1 avocado
1 mango
1/2 castravete
1/2 ceapa rosie
Zeama unei lamai verzi (lime)
Microplante de ridiche
Microplanta de cepsoara/chives sau 2 cepe verzi
5 chipsuri din alge, optional
2 lingurite seminte susan tras putin la tigaie pana devine auriu
5 linguri mirin
2 linguri sos de soia
1 lingura ulei de susan
1/2 conserva de edamame sau cateva pastai de edamame congelate (pe care le decongelam si le scoatem boabele)
Cum procedam:
Fierbem orezul, il lasam sa se raceasca, apoi il amestecam usor cu 3 linguri de mirin si 1 foaie de chispuri din alge taiate felii subtiri si 1 lingurita de susan
Taiem somonul cuburi, adaugam restul de mirin, sosul de soia si uleiul de suan, 1 lingurita de susan si ceapa verde/chives
Taiem castravetele in doua pe verticala, apoi il feliem
Taiem ceapa solzisori (felii subtiri)
Curatam mango si avocado de coaja, apoi feliem avocado si taiem cuburi mango
Montaj:
Punem in cele doua boluri orezul, apoi, adaugam pe deasupra, in triunghiuri toate ingredientele: somonul, edamame, ceapa, castravetele, mango, avocado, cate un buchetel de microplante de ridiche
Stropim tot cu zeama de lamaie si savuram!