Placinta/rulada cu mere, reteta mamei mele

Nu stiu cum e la voi cu plăcintele si prajiturile copilariei, dar la mine numai amintiri frumoase! Cand ma gandesc cum reușeau mamele noastre sa faca din putin numai bunatati, sunt intr-o continua uimire.

Cand venea toamna stiam ca e timpul placintelor cu mere. Era cea cu foi si asta. Aceasta, din aluat de cozonac, este preferata noastra. Si asta pentru ca, după cum vedeti in singura poza postata, are un strat generos de mere. Este absolut divina! Promit!

Mai jos va las reteta pentru 2 placinte  (2 rulade):

Ingrediente:
500 g faina alba de grau
125 g zahar
250 ml lapte
2 galbenusuri (albușurile le puteți congela)
100 g unt
1 cub de drojdie (cat o nuca) – 25 g
1/2 lingurita de sare
Coaja de la 1/2 lamaie
50 ml ulei vegetal (pentru framantat)

Umplutura:
3 mere medii date prin razatoare
100 g zahar
1/2 lingurita de scorțișoară
4 linguri de gris
+ 1 ou pentru uns

Cum procedam:

Pasul 1

Ne asiguram ca avem toate ingredientele la temperatura camerei (ajuta la dispărea aluatului)

Taiem untul cuburi

Cernem faina intr-un bol incapator

Amestecam laptele cu untul si zaharul (pastram separat o lingura de zahar) si le punem la foc foarte mic pana se topeste untul

Luam de pe foc si lasam sa se raceassca pana la temperatura pielii

Pasul 2

Intrun bol mic punem drojdia, lingura de zahar pastrata, 1 lingura rasa din faina cernuta si 3 linguri de apa calduta si amestecam pana obtinem o pasta

Lasam drojdia sa se activeze 5 minute

Cand drojdia se umfla si formeaza o spuma pufoasa inseamna ca e activata

Pasul 3

Facem o gropita in mijlocul aluatului, apoi adaugam laptele cu zaharul,untul, galbenusurile, drojdia, lămâia si sarea, dar  pe marginea bolului, fara sa intre in contact cu drojdia (pentru ca sarea impiedica actiunea drojdiei)

Incepem sa framantam

Cand aluatul s-a legat (este foarte lipicios, nu va ingrijorati) incepem sa adaugam putin cate putin uleiul.

(La acest pas eu transfer auatul pe blatul de lucru pentru o mai usoara framantare)

Din momentul in care am inceput sa adaugam uleiul, framantam minim 15 minute pana cand observam ca pe suprafata aluatului se formeaza basici

Pentru o mai buna aerare a aluatului, putem din din in cand sa lovim aluatul de blatul de lucru (cum faceau bunicile noastre)

(Daca mai simtiti nevoia, adica daca aluatul se lipeste in continuare si nu ati ajuns inca la „basici”, mai puteti adauga ulei.)

*Acest proces poate fi făcut și la mixer

Pasul 4

Transferam aluatul in bolul incapator (sa aiba loc sa dospeasca) si il acoperim cu folie de plastic sau cu o punga

Il lasam sa dospeasca la loc calduros timp de o ora z- o ora jumatate  sau pana isi dubleaza volumul.

Cat aluatul sta la dospit facem umplutura:

Pasul 5

Dam merele prin razatoarea mare, cu sau fără coaja, dupa preferinte
Le punem intr-o cratita (fara sa le stoarcem), apoi adaugam zaharul, scorțișoară si 2 linguri din cele 4 de gris
Calim merele pana cand se topeste zaharul, apoi luam de pe foc si lasam compozitia sa se raceasca

Pasul 6

Dupa ce a dospit aluatul, il impartim  in 2 si intindem cate o foaie subtire de 1/2 cm din fiecare bucata

Presaram pe fiecare foaie cate o lingura de gris (rolul acestuia este de a absorbi umiditatea in exces)

Impartim compozitia cu mere in 2 si o distribuim in strat uniform pe foi

Rulam foaia si obtinem o rulada

Punem rulada intr-o tava in care am pus hartie de copt – ideal cea cu care vine cuptorul 

A doua rulada o punem la o distanta de 4-5 cm de cealaltă pentru ca acestea vor mai creste

Acoperim rulajele cu un servet si le mai lasam sa dospeasca inca 30 de minute

Pasul 7

Dupa cele 30 de minute, cu ajutorul unei pensule ungem fiecare rulada/placinta cu ou batut

Coacem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 4t de minute sau pana cand sunt frumos rumenite.

Cu drag, Praji!

poate iti place si

25 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *