Pavlova coronita

Pavlova si cheesecake – cele mai repetate retete de pe blog. Cred ca nu e greu sa-ti dai seama care sunt deserturile mele preferate. Dar, spuneti si voi, as fi putut sa las aceasta coronita sa treaca neobservata?! Sa nu ii dedic macar un articol?! Eu zic ca nu. Mai ales ca acesata pavlova este si mai frumoasa si mai dragalasa decat cele din trecut si, fiind mai inalta a iesit si cu interior mai pufos dect cele pe care le am pe blog. Asa ca neaparat trebuia sa pun reteta, nu?

Spre desosebire de celelate variante, la aceasta am scazut temperatra si am crescut timpul de coacere. Diferenta: bezeaua nu se mai ingalbeneste, ramane crocanta la exterior si pufoasa ca un nor la interior.  Iar cand vine vorba de avelinele (moatele) din care e formata coronita, pur si simplu te topesti. Cum sa fii atat de dragalasa?! Asa ma mir de parca nu am facut-o eu. :))

Pavlova coronita
Print
Pentru bezele
  1. 4 albusuri
  2. 200 g zahar tos
  3. 2 lingurite otet
  4. 2 lingurite amidon
  5. Un praf de sare
Pentru toping
  1. 250 g mascarpone
  2. 200 ml smantana pentru frisca
  3. 1 lingura de zahar pudra (optional)
  4. Semintele unei pastai de vanilie sau 1 lingurita extract de vanilie
  5. Fructe la alegere (eu am pus: mure, affine, mandarine, kiwi, qumquat, merisoare)
  6. Petale de flori
  7. Frunze de busuioc sau menta
Cum procedam
Bezeaua
  1. Amestecam zaharul cu amidonul
  2. Batem albusurile cu un praf de sare pana cand se formeaza o spuma usoara-translucida
  3. Cand s-a format spuma usoara incepem sa adaugam treptat cate o lingura de zahar (amestecat cu amidon). Atentie - nu adaugam urmatoarea lingura pana cand nu s-a topit zaharul adaugat anterior
  4. Mixam/batem pana obtinem o spuma alba, lucuioasa, care nu se desprinde de pe paletele mixerului/telului
  5. Adaugam otetul, apoi mai mixam cateva secunde (otetul are rolul de a face interiorul pufos)
  6. Pe o tava (tava cu care vine dotat cuptorul) punem hartie de copt
  7. Cu ajutorul unui bol, capac, vas trasam cu creionul un cerc de 20-25 cm
  8. Punem bezeaua intr-un pos cu dui (adica cu sprit rotund), apoi din pozitie verticala, perpendicular pe tava formam aveline (moate de bezea) una langa alta – nu e nevoie sa se intrepatrunda, chiar nici sa se atinga deoarece la cuptor isi vor mari volumul
  9. Mai facem un cerc de aveline din bezea in interiorul celui prezent, apoi unul in exterior
  10. Dupa ce am facut cele trei randuri, mai facem inca doua randuri, dar peste randul din exterior si in interior – spatiul aferent randului din mijloc va fi cel pe care vom pune crema
  11. Coacem coronita de bezea la cuptorul preincalzit la 110 de grade C pentru 1 ora si 30 de minute. Daca aveti cuptor cu gaz sau aragaz fara indicator de temperatura, setati cuptorul la temepratura cea mai joasa si coaceti bezeaua cu cuptorul deschis foarte putin "priponiti" usa cu o lingura de lemn
  12. Dupa ce am copt bezeaua nu deschidem usa cuptorului si lasam bezeaua sa se raceasca in cuptor – pasul acesta este unul foarte important, deoarece daca scoatem bezeaua imediat dupa coacere, in contact cu aerul rece, aceasta se va crapa.
Crema
  1. Amestecam branza mascarpone cu frisca, vanilia si zaharul (daca folosim – eu de obicei nu pun zahar deoarece bezeaua este foarte dulce) si mixam 30 de secunde pana cand se fomeaza o crema in care paleta/paletele mixerului lasa urme (adica este teapana)
  2. Dupa ce bezeaua este racita bine, tot cu ajutorul unui pos cu dui punem aveline de crema in spatiul creat pe suprafata coronitei (aceasta operatiune se poate face si cu lingura, insa e pacat sa nu o facem cu posul daca tot am depus atata efort pana acum)
  3. Decoram cu fructe, petale de flori, frunze verzi
Notes
  1. Putem pastra pavlova la frigider pana la 2-3 zile
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/
1
2
3

Sa vina primavara! O asteptam cu bratele deschise!

Cu drag, praji.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *