Preparat ales pentru mese festive
In ultimele articole am venit cu idei de dulciuri sau paini pentru masa de sarbatori. Dar ce ne facem ca inainte de dulciuri trebuie sa mancam si altceva, ceva care, de ce nu, poate fi pus chiar pe paine. 🙂
Asadar astazi va dau o idee de aperitiv pentru masa de Craciun: pate de galbiori cu rom. Bineinteles, daca nu aveti galbiori puteti sa faceti si din ciuperci champignon, iar ca alcool puteti pune burbon, whiskey, sau coniac.
Este un aperitiv festiv care va impresiona invitatii. Desi se face destul de usor, pare un fel de mancare laborios si doar pentru cunoscatori. 😉
Ingrediente:
250 g unt (eu am folosit Lurpak bloc nesarat)
1 lingura ulei de masline
1 ceapa, tocata foarte marunt
3 catei de usturoi, tocati marunt
3 crengute de cimbru (2 pentru pate, 1 pentru servit)
300 g galbiori sau champignon
2 linguri rom/coniac
Sare
Piper proaspat rasnit
Cum prodcedam:
Punem intr-o tigaie lingura de ulei de masline si un cub de unt (cat o nuca)
Adaugam ceapa tocata foarte marunt si o calim pana devine sticloasa
Dupa ce s-a inmuiat ceapa adaugam usturoiul, apoi ciupercile, la fel tocate foarte marunt (eu le-am dat prin bleder)
Lasam ciupercile la foc mic pana se evapora tot lichidul pe care il contin
Adaugam cele doua crengute de cimbru, alcoolul, apoi potrivim de sare si piper si mai lasam pe foc 2 min, amestecand
In paralel topim la foc mic untul
Punem compozitia cu ciuperci in vase/borcanele mici, apoi turanm untul pana cand acopera complet compozitia
Lasam la rece cel putin 2 ore sau pana se intareste untul.
Sugestie:
Servim pateul de ciuperci intins pe paine prajita cu frunzulite de cimbru pe deasupra.
Mesele in familie sunt cele mai frumoase.
Cu drag, Praji.