Va place sa inmuiati painea in salata? 🙂
Azi va prezint Panzanella, salata pe care am facut-o alaturi de voi intr-unul dintre live-urile de marti de pe Facebook, de altfel live-ul cel mai vizionat dintre toate. Nici nu ma mir, reteta aceasta este o adevarata revelatie.
Se spune ca salata a fost facuta pentru prima data de catre taranii din zona Toscana. Ca istorie, salata este mentionata inca din secolul XVI, cand poetul Bronzino o amintea ca fiind facuta doar din ceapa si otet, puse pe o felie paine prajita. O alta mentiuonare se regaseste in Decameron-ul lui Boccaccio: “pan lavato” adica paine spalata. Numele mai exact inseamna “pane”(paine) si “zanella”(bol cu supa). Toate aceste detalii ne certifica faptul ca multi s-au gandit (inaintea noastra) la minunea inmuierii painii in zeama lasata de salata. Partea faina este ca unii bucatari faimosi i-au adaugat ingrediente in plus, si au facut din aceasta salata una complexa si delicioasa. Combinatia mea preferata este cea recomandata de Jamie Oliver, care pe langa ingredientele clasice adauga file de ansoa, capere si ardei iuti. Sincer nu mai tin minte daca ardeii iuti ii adauga el sau i-am adaugat eu. :)) Cred ca nici nu conteaza; daca va place picant ii adaugati, daca nu, nu. 🙂
Nu in ultimul rand as vrea sa va spun ca in salata am folosit rosii cumparate de la minunata Claudia, cea care, impreuna cu tatal sau au creat Buniol – locul in care cresc peste 120 de sosiuri de rosii ecologice, stropite cu ceaiuri si hranite cu lapte.
- 200 g paine rustica (de preferat veche de 1-2 zile)
- 600 g rosii, de preferat colorate
- 1 lingura de capere scurse de zeama
- 1 ceapa rosie medie
- 7-8 fileuri de ansoa
- 1 ardei iute proaspat sau murat (optional)
- Sare de mare
- Piper proaspat rasnit
- Cateva frunze de busuioc proaspat
- Otet din vin sau din mere (nu otet de 9 grade!)
- Ulei de masline
- Taiem painea cuburi sau o rupem bucatele, o punem intr-o tava si o dam la cuptor la 180 de grade pentru 10 minute. Prajirea/uscarea painii va evita imbibarea in exces si astfel aceasta nu va deveni buretoasa si prea umeda.
- Taiem rosiile cuburi, ceapa si ardeiul iute felii subtiri, rupem fileurile de ansoa
- Punem toate ingredientele intr-un bol incapator, asezonam dupa gust cu sare si piper, punem, tot dupa gust ulei si otet, ambele din belsug
- Dam deoparte pentru minim jumatate de ora, apoi o consumam ca atare.
Daca vreti sa vedeti inregistrarea video cu live-ul in care am facut salata: Panazanella-live.
Daca vreti sa aflati mai multe despre aceste rosii, sau daca vreti sa comandati si voi rosii adevarate si variate, va las linkul aici: Comanda cutia Buniol.