NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Paine dulce impletita si poveste cu gust de dor…

Picture of Prăji

Prăji

mai 15, 2014

Sa nu uitam de traditii!

Postarea de astazi nu va fi despre acesta paine dulce si pufoasa, care se aseamana cu un nor. O vedeti si, cred ca numai din poze va dati seama cat de buna e. Postarea de azi este despre painea care, cumva, ma duce cu gandul la traditie, la fanete cu otava proaspat cosita, la viata la tara de care imi este dor rau… Este greu si totusi frumos ca intr-o lume grabita, nebuna si cosmopolita, sa lupti pentru a nu-ti uita obarsiile, pentru a face diferenta intre traditional si pseudotraditional (sau kitsch). Din fericire eu am castigat toate bataliile pana acum:). Ia pe care o vedeti in poza este una dintre iile pe care le port cu mandrie in oras, la serviciu sau chiar in club. Fie ca este cea de 60 de ani de la bunica, fie cea colorata, facuta de soacra mea (dupa instructiunile mele), ele ma fac sa nu uit ca traditia este in continuare piatra mea de temelie. Ma fac sa ma simt ca ceva din mine inca n-a plecat de acasa, din ograda bunicii sau din bucataria de vara, unde am invatat sa cos primele cruciulite pe o panza de sac.
As putea sa va povestesc pagini intregi despre ceea ce inseamna o copilarie fericita la tara, dar stiu ca majoritatea dintre voi stiti… Asa ca, in incheiere, cu acesta poveste usor lacrimogena, dar foarte adevarata, va indemn sa credeti in traditie, sa nu uitati de locurile unde v-ati julit genunchii si de bunicii care v-au invatat ca geandra cu zahar e desert:)

Lista de ingrediente (pentru doua paini)

Cum procedăm?

1.amestecam drojdia cu 2 lingurite de zahar si cu 100 ml de lapte (din cei 500 ml), amestecam bine, apoi llasam deoparte pana cand se formeaza o spuma usoar la sufrafata compozitiei (asta inseamna ca drojdia este activa)

2. amestecam laptele ramas cu zaharul ramas si sarea

3. intr-un bol, punem faina, facem o gropita in mijloc unde adaugam compozitia cu drojdia, laptele cu sarea si zaharul si untul topit

4. amestecam totul, apoi framantam (10-12 min) pana obtinem un aluat omogen, fin si usor elastic (mixerul KA face toata treaba in 4 minute)

5.punem aluatul inapoi in bol, acoperim bolul cu o folie de plastic (pentru a se pastra umiditatea), apoi lasam la dospit pentru doua ore sau pana cand isi dubleaza volumul

6. dupa ce a dospit aluatul, il rasturnam pe o suprafata pudrata usor cu faina

7. impartim aluatul in 2 bucati egale, apoi, fiecare parte in 3 – vom avea 6 bile de aluat

8. modelam fiecare bila intr-un sul (cum faceam plastilina cand eram copii)

9. lipim 3 dintre suluri la un capat, apoi impletim cele 3 „fire” in trei (foto 1)

10. lipim si la celalt capat (foto 2) si punem intr-o tava in care am pus hartie de copt (procedam la fel si cu celelalte 3 bile de aluat)

11. ungem cu lapte, cu o pensula fiecare paine

13. acoperim din nou painile cu folia de plastic (doar o intindem usor peste paini) si mai lasam la dospit pentru inca 30 de minute

14. dupa ce au dopsit, luam folia si le ungem din nou, dar de asta data cu oul batut

15. coacem la cuptorul preincalzit la la 220 grade C, pentru 18-20 minute

Idee

Daca doriti, putei sa faceti painici mai mici, chifle sau chiar cornuri, sunt la fel de gustoase si chiar mai frumoase.

Va imbratisez cu drag!
Praji

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.