Sau cea mai buna paine pe care am facut-o pana acum!
Ce poate fi mai frumos intr-o zi insorita de noiembrie, decat sa coci paine?! Va zic eu: mai nimic. Si nu orice paine, ci una cu cartofi si ierburi. Cu mana pe inimia va spun ca aceasta paine este cea mai buna paine pe care am facut-o pana acum. Crutsa usor crocanta, dar nu tare, interior fraged si pufos, in care gasesti bucatele de cartofi… o minune! De cand am descoperit aceasta paine in cartea lui Jane Mason – All you knead is bread a ajuns in topul preferintelor noastre. A devenit de asemenea si painea pe care o fac cadou cu drag celor la care mergem in vizita. Nu va inchipuiti (nici eu nu credeam) cu cata bucurie e primita o paine de casa (de cele mai multe ori calda). Va indemn sa nu mai cumparati burete (sau paine alba), paine colorata (nu exista niciun fel de faina care coloreaza painea maro!) sau faina fiarta (covrigi&co). Rupeti 15 minute din timpul vostru (atat este timpul efectiv care vi-l rapeste paine, in rest este doar asteptare) si respectati-va corpul si sanatatea.
- 500 g faina alba de grau 650
- 3 cartofii medii
- 250 ml apa
- 3,5 g drojdie instant (1/2 plic drojdie Dr. Oetker)
- 10 g sare+ 3-4 g (aproape o lingurita, pentru a o adauga cand fierbem cartofii)
- 3 linguri ulei de masline
- 2-3 fire maghiran tocat (sau orice alte plante aromatice va plac)
- Fierbem cartofii cu coaja cu tot
- Dupa au fiert cartofii, ii scurgem, ii curatam de coaja, apoi ii pasam usor (nu ii facem pasta) – lasam piureul format sa se raceasca
- Intr-un bol incapator amestecam restul ingredientelor si incepem sa formam un aluat.
- Daca il framantam cu mana, il transferam pe un blat de lucru si framantam timp de 10 minute. Daca il mixam cu KA sau cu mixerul, il lasam in bol si mixam pentru 4-5 minute.
- Dupa cele 10 (5) minute de framantat vom obtine un aluat pufos, foarte bine legat. Transferam (sau nu, dupa caz) aluatul in bol, il acoperim cu un prosop uscat si il lasam sa se odhneasca pentru 15 minute
- Dupa cele 15 minute adaugam piureul de cartofi si framantam usor, doar cat sa se incorporeze cartofii in aluat (desi va rezulta un aluat usor lipicios, nu mai adaugati faina)
- Acoperim bolul cu o folie de plastic sau o punga si lasam aluatul la dospit pentru doua ore sau pana cand isi dubleaza volumul
- Cand aluatul si-a dublat volumul, il scoatem din bol pe o suprafata pudrata usor cu faina – impartim aluatul in doua parti egale pe cat posibil si formam doua bile
- Punem bilele astfel formate intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pudram cu faina painicile formate, le acoperim cu un prosop uscat si mai lasam la dospit pentru o ora
- Dupa ce au dospit si in tava, indepartam prosopul si cu ajutorul unui cutit ascutit (sau al unei lame) crestam usor suprafata aluatului in forma de triunghi
- Coacem la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 45 de minute
Mancati paine adevarata si bucurati-va de toamna!
Cu drag, Praji!
No comments
Acum inteleg unde s-au dus tocatotoarele alea magice <3 dar si painea arata minunaaat
Daaa. Deja toata familie colecteaza scanduri care de care mai traditionale/invechite…vintage:) Multumesc Andreea!
Frumoasa paine, ador coaja asta, pare facuta pe vatra. Sper sa-mi iasa si mie asa 🙂
Simona, este destul de greu sa nu-ti iasa… pentru ca estte usor de urmat instructiunile 😉
Ce bine arata si in sectiune!! Miez aerat, consistent si elastic. Foarte fain ai facut-o!
Uau! Ce aprecieri frumoase! Multumesc Oana! :*