Oua umplute, reteta mamei mele

Teoretic, ouale umplute se mananca dupa Paste. Ele se fac din ouale rosii care raman. Teoretic. Pentru ca, practic, cine are rabdare sa astepte sa treaca Pastele sa faca ouale acestea atat de bune?! 🙂

La noi acasa e regula: de Paste mama face ouale umplute, dar neaparat aceasta varianta. Umplute cu o crema delicioasa cu galbenus, pate, gogosari si patrunjel, alaturi de un sos facut din smantana cu maioneza si… apa minerala. Stiu ca poate pare o combinatie ciudata, rezultatul insa este foarte gustos.

Anul acesta ne petrecem sarbatorile pascale departe de ai nostri. Probabil ca majoritatea dintre voi. Asa ca am decis sa gandim un meniu de sarbatoare care sa reuneasca preferintele noastre si sa tina cont si de traditie. Ouale umplute, reteta mamei mele sunt chiar primele in meniu.

Pe lista am pus si un cozonac cu mac, o pasca cu ciocolata, ciorba de fasole boabe si sfecla cu hrean. De asemenea putina friptura de miel si un pui la cuptor. Speram ca astfel sa simtim sarbatoarea, dar sa nu fim coplesiti de mancare. 🙂

Mai jos va las reteta detaliata si cateva poze apetisante.

Ingrediente (pentru 3-4 portii):

5 oua – fierte 10 minute
Pentru umplutura:
4 galbenusuri fierte (din cele 5)
50 g pate (1/2 cutie mica) – eu am folosit pate natural cu ficat de curcan
1/4 gogosar in otet
5-7 frunze de patrunjel
2 linguri de zeama de lamaie (~ zeama unei jumatati de lamaie)
Sare
Piper

Pentru maioneza:
1 galbenus de ou fiert (din cele 5 fierte)
1 galbenus de ou crud
1 lingurita de mustar
2 lingurite zeama de lamaie
80 ml ulei de floarea soarelui

Pentru sos:
Maioneza facuta din ingredientele de mai sus
140g – 150g smantana (clasica/fermentata) – un pahar mic
30 ml apa minerala
Sare

Decor:
Verdeturi si boia de ardei (optional)
Eu am folosit microplanta de broccoli si boia de ardei afumata

Cum procedam:

Ouale:
Punem apa la fiert intr-o cratita mica

Cand fierbe apa, adaugam ouale si le fierbem 10 minute
Dupa cele 10 minute, scurgem apa fierbinte si turnam apa rece peste oua
Lasam oule 5-10 minute in apa rece, apoi le curatam si le taiem in 2

Scoatem galbenusurile si punem deoparte albusurile

Maioneza:

Intr-un bol/castron punem unul dintre galbenusurile fierte, un galbenus crud si lingurita de mustar
Amestecam si presam cu ajutorul unei furculite pana maruntim bine galbenusul fiert
Cu o lingura de lemn sau cu un mixer de mana amestecam continuu in timp ce turnam in fir foarte subtire uleiul

Nu ne speriem daca pare ca se taie, facem o pauza din turnatul uleiului, amestecam energic pana se leaga, apoi continuamp
La final adaugam zeama de lamaie, vom observa ca se va deschide la culoare si se va lega si mai bine.

*Daca ne e teama de galbenusul crud, facem toata operatiunea pe baie de aburi – punem galbenusurile intr-un bol termorezistent, apoi il punem pe un vas cu apa care fierbe cu bule mici, dar avand grija ca bolul sa nu atinga apa

Sosul:
Amestecam maioneza cu smantana, apoi adaugam apa minerala si mai amestecam putin (rolul apei este de a subtia sosul, dar si de a-l „aera” putin)
Potrivim de sare, apoi dam deoparte

Umplutura:
Punem intr-un blender cele 4 galbenusuri, pateul, gogosarul, patrunjelul si zeama de lamaie si mixam pana obtinem o pasta, dar nu foarte fina (bineinteles putem sa obtinem si o pasta foarta fina daca ne dorim. Noua insa, ne place sa simtim bucatele de gogosar)

Daca nu avem blender amestecam bine galbenusurile cu pateul si zeama de lamaie, apoi tocam marunt gogosarul si patrunjelul, le adaugam peste galbenusul cu pate si amestecam bine

Potrivim de sare si piper, apoi, cu ajutorul unei lingurite umplem fiecare jumatate de albus de ou

Montaj:

Pe o farfurie mare/platou punem fiecare albus cu partea taiata/umpluta in jos – in contact cu platoul
Distribuim toate ouale astfel, apoi turnam usor sosul pe langa oua

Depozitam ouale la frigider.

Le mancam cu paine proaspata… pe care o indindem in sos.;)

Pentru ca sosul este destul de consistent, este recomandat sa bem si vin langa aceste oua umplute.

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *