Sau Cinnamon rolls, ca e mai trandy 😉
Nu stiu daca si la voi e la fel, dar mie imi vine sa mananc doar cornuri, melci, aluaturi, paine&co. Cuptorul, dargul de el, coace zilnic ceva… Cred ca este de la vremea de afara, alta explicatie n-am (de fapt cred ca nu vreau sa caut:)). Si, acum serios vorbind, cum sa nu iti placa sa manaci acesti melci fragezi si lipiciosi, sa-i savurezi alaturi de o cana de ceai sau, mai bine, una de lapte rece?! Mda… asa ma gandeam si eu. Asa ca, lasati temerile la o parte, faceti un aluat si bucurati-va de ei! Si, oricum, daca ii mancati la mic dejun nici macar nu ingrasa:))
- 500 g faina alba de grau (de preferat 000)
- 100 g zahar
- 2 oua
- 100 ml iaurt (kefir sau lapte batut)
- 1 cub de drojdie proaspata (cat o nuca)
- 3 linguri de unt topit
- coaja de la o portocala
- extract de vanilie
- un praf de sare
- 100 g unt moale
- 50 g zahar
- 1 lingurita de scortisoara
- 1/2 lingurita cardaom macinat (optional)
- 3-4 linguri de stafide (sau, daca preferati, merisoare)
- 100 ml apa
- 2 linguri de zahar
- 1. intr-un bol mic punem drojdia, o lingurita de zahar si doua linguri de apa calduta, apoi cu ajutorul unei fruculite zdrobim drojdia pana obtinem o pasta fluida
- 2. punem amestecul cu drojdie intr-un loc calduros pana cand vedem ca pe deasupra se fomeaza o spuma (asta inseamna ca drojdia este activa)
- 3. cat timp fermenteaza drojdia, amestecam ouale cu zaharul, iaurtul si praful de sare
- 4. punem faina intr-un bol incapator - formam in mijocul ei o mica groapa
- 5. in spatiul format in faina adaugam amestecul de drojdie, cel de iaurt cu oua, untul topit si aromele
- 6. framanatam aluatul 10-15 minute (daca aveti mixer, 3-5 minute de malaxare sunt suficiente) - trebuie sa rezulte un aluat pufos si foarte putin lipicios
- 7. acoperim bolul cu o folie de plastic (pentru a retine umezeala aluatului) si dam la dospit intr-un loc calduros pana cand aluatul se dubleza in volum (in functie de cat de cald este locul in care l-ati pus, dospirea dureaza intre 30 si 60 de minute)
- 8. cat timp dospeste aluatul, amestecam untul cu zaharul si mirodeniile (mai putin stafidele)
- 9. scoatem aluatul pe o suprafata unsa in prealabil cu putin ulei si il impartim in doua
- 10. intindem cu mainile (sau cu sucitorul) o foaie groasa de 1/2 cm, ungem cu jumatate din cantitatea de unt indulcit si aromat, presaram jumatate din cantitatea de stafide, apoi rulam aluatul intr-un sul pe care il taiem in felii groase de aproximativ 5 cm (procedam la fel si cu cea de-a doua bucata de aluat)
- 11. punem melcii astfel formati pe o tava in care am pus in prealabil hartie de copt - lasam o distanta de minim 5 cm intre cornuri deoarece acestea vor mai creste (si inainte si in timpul coacerii)
- 12. acoperim melcii cu folie de platisc si le mai lasam la temperatura camerei 20-30 de minute
- 13. ii coacem la cuptorul incins la 180 de grade C pentru 30 de minute sau pana cand capata o culoare maronie, frumoasa
- 15. cat timp sunt in cuptor punem la fiert apa cu zaharul - fierbem pana cand siropul se ingroasa putin
- 16. scoatem melcii de la cuptor si, cat sunt fierbinti, cu ajutorul unei pensule le ungem cu sirop, lasam 2-3 minute sa ii pastrunda siropul, apoi ii acoperim cu un prosop gros
- 18. ii servim de abia dupa ce se racesc 😉
- (Mai jos gasiti si iamgini cu pasii pe care trebuie sa-i urmati)
- mixer (optional)
- boluri
- tava de copt
- hartie de copt
- Pentru ca aluatul sa dospeasca mai repede si mai frumos, dati drumul la cuptor pentru 2-3 minute la temperatura maxima, inchideti-l, apoi puneti bolul cu aluat in cuptor, cu usa inchisa.
Si ca o povestioara haiosa pe final: m-am ferit mult timp sa fac acesti melci deoarece gaseam foarte dificila conceperea acestei forme spiralate (bineinteles ca eu credeam ca trebuie sa faci niste batoane de aluat care trebuie rotite, apoi presarate cu mai stiu eu ce, nicidecum rularea unei ditamai foi, apoi taiera ei:))
PS. Povestioara asta as prefera sa ramana intre noi ;).
Love, Praji!