Magiun de prune cu nuci, fără zahăr

Reteta mamei mele

Ma intreb oare de ce nu am facut in fiecare an acest magiun?! Se face usor, nu contine zahar si este absolut delicios. Tot ce ai nevoie pentru a-l face este putina rabdare si timp.

Pentru ca nu mancam foarte mult gem in general, am facut o cantitate mai mica, din 3 kg de prune. Din aceasta cantitate mi-au iesit 4 borcane de 150g si inca o portie de ~150 g, pe care am consumat-o imediat.

Magiunul pe care l-am pastrat deoparte l-am mancat imediat cu chifle calde – gasiti reteta aici.

Inainte de a va spune cum l-am facut, voiam sa mentionez ca eu sterilizez borcanele in masina de spalat vase. Mi se pare cea mai simpla si eficienta metoda. Le pun impreuna cu alte vase, ideal nu foarte murdare de grasime si setez la programul “chef “, care spala la 70 de grade. Masina, ca de altfel si cuptorul si plita sunt Neff. Eu am acest model de masina de spalat vase. In clip va arat cum am facut magiunul, iar mai jos va detaliez in scris

Metoda:

Am curatat de samburi 3 kg de prune seci, foarte coapte – ideal e sa fie prune seci, pentru ca fierberea sa dureze mai putin.

Am pus prunele intr-o oala de fonta ovala – plita mea are si functia Flex Induction, de punte – “bridge”, astfel poti sa imbini zonele de gatit flexibile intr-o singura suprafata incalzita, astfel este incalzita pe toata suprafata fundului.

Am setat plita la treapa 9, high, pana cand prunele au inceput sa fiarba, apoi am redus la 5 (foc mediu spre mic) si am setat timerul pe 90 minute – am amestecat din 5 in 5 minute

Dupa cele 90 de minute, am redus de la treapa 5 la treapta 3 (foc mic) si am mai lasat sa fiarba lent inca 60 de minute, la fel, amestecand o data la 5-7 minute

Dupa cele 90+60 de minute, adica doua ore jumatate, am adaugat 100 de grame de nuci si am lasat la treapta 4 inca 20 de minute.

Dupa tot timpul scurs, am obtinut o pasta visinie, absolut superba.

Am lasat sa se raceasca 15 minute, am pus magiunul in borcane, am strans bine capacele si le-am pus pe un prosop cu capacul in jos – astfel se sigileaza si se pastreaza mai bine.

Le-am acoperit cu un alt prosop si le-am lasat sa se raceasca incet, la temperature camerei.

Datorita fierberii indelungate se evapora majoritatea apei, astfel magiunul nu risca sa prinda mucegai si se pastreaza foarte bine.

Revenind la plita, modelul cu inductie pe care il detin eu are mai multe functii care imi sunt de mare ajutor: posibilitatea de a seta 10 trepte de temperatura, cronometru si, dupa cum spuneam mai sus, flexibilitatea de a combina zonele de gatit de punte, special creata pentru vasele mai mari, ca cele in care am facut eu magiunul.

Sper sa va placa.

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *