Guest post. Clatite cu floarea de salcam, de Ioana Vacarasu

Din nou despre copilarie

Pe Ioana o stiti de mult, de pe vremea cand eu eram la inceputurile bloggingului, iar ea imi dadea lectii de cum sa fac o treaba buna. Ea a fost si prima care mi-a facut o descriere prin prisma pasiunii mele.  Dupa ani de experienta acumulata, de zeci de articole scrie, editate, sterse si reditate Ioana este persoana din spatele Estetica Premium, una dintre cele mai stilish reviste de sanatate si lifestyle din Romania.  

Si pentru ca tocmai a fost 1 iunie, si pentru ca fiecaruia dintre noi ne place sa ne amintim de copilarie, Ioana a acceptat sa fie invitata mea si sa ne povesteasca ea o pagina din copilaria ei petrecuta la tara.

 IMG-20150518-WA0008

Primii sapte ani de viata i-am petrecut la tara, undeva in Neamt, intr-o curte ingradita de salcami inalti. Am avut o relatie speciala cu salcamii de la poarta, in care ma cocotam si din care priveam agitatia de pe ulita; erau ca un fel de observator social – probabil ca acolo a prins radacini in mine curiozitatea fata de oameni, cuvinte si gesturi. Cand, din observatorul meu vedeam copiii vecinilor pe ulita, hop si eu! Iar cand esti la joaca, foame nu-ti este, se stie! Trebuia sa ii cheme mama pe copii din vecini sau pe verisori ca sa vin de bunavoie la masa. Dar erau niste momente-cheie cand uitam si de joaca si de strategiile mamei pentru ora pranzului si misunam pe langa soba bunicii mai ceva ca matele pe langa grajd, la ora mulsului vacilor. Era acel moment cand o vedeam pe bunica cu scara de lemn in spate si cu traista de gat in luna mai cand nici ciresele timpurii nu apucau sa se parguieasca. Se cocota si ea in salcamii mei parfumati si incepea sa adune ciorchinii dupa prospetime. Acela era momentul cand stiam ca urmeaza un festin: clatite de salcam. Iar asta se intampla cam o data pe an, cam pe acum, in apropierea Rusaliilor. Dupa ce le culegea, ne refugiam in bucataria de vara ca pentru mine sa urmeze suspansul si linsul pe la bot. Stateam si ascultam cuminte sfaraitul florilor din tigaie. Tot procesul avea un pic de magie: „cum stie mamaia sa faca un aluat care sa se inteleaga asa de bine cu florile? “, „de ce mancam flori?“ sau „putem face clatite si din lacramioare?“. Iar toate intrebarile isi gaseau raspunsul cand muscam cu pofta dintr-un desert cu design inteligent: tii de codita si rontai clatita de flori, ceva mai perfect nu putea sa existe.

IMG-20150517-WA0057

Asa ca acesta este un desert care imi aminteste de copilarie si de bucuria descoperirii. Varianta pe care v-o propun este o reinterpretare a retetei bunicii, una cu care va puteti surpinde placut apropiatii.

Clatire cu flori de salcam
Print
Ingrediente
  1. 400 ml de lapte
  2. 4 oua
  3. 4 lingurite de unt/ulei
  4. 3 linguri de zahar
  5. 2 cani de faina (cani clasice de ceai)
  6. 1 praf de sare
  7. seminte de la o pastaie de vanilie
  8. 1 lingura unt topit pentru uns tigaia.
Cum procedam
  1. Începem cu floarea de salcam, vedeta retetei. Spalam (nu chiar insistent, ca se pierde aroma) 10- 13 ciorchini de floare si ii lasam sa se usuce si recapete puterile si aroma pe un pat de hartie. E foarte important ca florile de salcam sa fie proaspat-înflorite si nu franjurate ori subtiate de la vant si intemperii - pentru ca doar atunci vom putea simti gustul adevarat
  2. Intr-un bol batem ouale cu zaharul si cu praful de sare, adaugam untul si laptele, apoi semintele de vanilie – amestecam totul pana la inglobare (avem grija sa nu avem colocoase)
  3. Acum începe partea distractiva: încingem tigaia si ungem suprafata cu unt. Avem doua posibilitati: fie lasam florile pe ciorchine, le prindem de codita, letavalim prin compozitie, apoi le aruncam în tigaie; fie prindem ciorchinii, ii tragem gentil dinspre coada spre varf ca sa ramanem doar cu florile pe care le amestecam delicat in compozitie si formam apoi mini clatite.
Cum le servim
  1. Floarea de salcam are un gust proaspat si o aroma unica pe care o putem complimenta cu putina miere de salcam. Ca decor putem folosi flori proaspete de salcam si capsuni. Cu un iaurt langa, desertul acesta poate fi si un mic-dejun foarte sanatos.
Despre florile de salcam
  1. Inainte sa le gatiti, inhalati parfumului florilor de salcam; veti remarca faptul ca toata familia se strange în jurul bucatariei cand se fac clatitele de salcam. Mirosul florilor, dincolo de efectele linistitoare asupra psihicului, invita la reverie si socializare pozitiva cu aceeasi puteri inexplicabile cu care o face si floarea de tei.
  2. Sunt cunoscute proprietatile terapeutice ale florilor în afectiunile sistemului nervos si în bolile digestive. Iar daca bolile digestive au cauza excitarea acuta a sistemului nervos, bam! Ti-ai gasit tratamentul.
  3. Nu amana momentul culegerii si gatirii florilor de salcam, perioada lor de inflorescenta este destul de scurta; motiv pentru care sunt si atat de pretioase în bucatarie.
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/
 page

Luati tot ce-i mai frumos de la vara si bucurati-va de ea!

Cu drag, Praji!

 

poate iti place si

26 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *