Gnocchi in doua culori

Nu uitati sa mancati colorat!

Salutare! Stiu ca a trecut mult de cand nu am mai impartasit cu voi, aici, o reteta, dar asta nu inseamna ca nu m-am gandit la voi. M-am gandit, v-am pomenit si mi-ati lipsit. 😉 Am avut o perioada foarte aglomerata si timpul nu mi-a mai permis sa scriu. Sa nu credeti insa ca n-am mai gaitit, mancat sau conceput retete. No way! Gatitul ramane in continuare pasiunea mea numarul unu! Si, fie vorba intre noi, trebuie sa mancam si noi. :))

IMG_9834Si daca tot revenim dupa o pauza, eu mai lunga, voi mai scurta, ce poate fi mai potrivit dupa gratarul de 1 Mai daca nu ceva light care sa ne ajute sa ne revenim dupa cele trei zile de petrecere. Asadar, vin in intampinarea voastra cu acesti super-mega deliciosi gnocchi. Ce sunt de fapt gnocchi: sunt un fel de paste cu cartofi specific italiene, care isi au originea in Imperiul Roman. Avand la baza faina din grau dur (semolina) si branza, acestia au suferit diferite variatii de-a lungul timpului, ajungand astazi sa fie facuti din faina din grau dur (sau faina alba), cartofi, ou si parmezan. Eu am hotarat sa le dau o nota personala si sa ii scot din anonimat cu sfecla rosie si bineinteles mult-iubita-leurda.

IMG_9813
gnoc
La prima vedere par a fi niste galme din aluat care nu spun multe. Credeti-ma ca veti fi uimiti cat de buni pot fi! Procesul tehnologic nu este unul dificil, ba din contra este unul chiar interesant, necesita insa rabdare. Pentru a le da forma striata specifica se foloseste o paleta speciala, in lipsa, o furculita face cam acelasi lucru. Partea frumoasa este ca pot fi congelati si pastrati la congelator cateva luni bune. Eu am facut doua portii, jumatate am pregatit in ziua respectiva si jumatate i-am congelat.

Ca mod de pregatire puteti sa ii faceti cu sos de rosii sau sos alb, insa felul meu peferat de a-i face este cu sos de unt si lamaie – simplu si absolut delicios!

Gnocchi
Print
Ingrediente pentru gnocchi cu leurda (pentru 4 portii)
  1. 400g cartofi fierti si zdrobiti ca pentru piure (~450 g cartofi cruzi)
  2. 180 g faina alba
  3. 1 ou mediu
  4. 25 g Parmezan
  5. 6 fire leurda taiate marunt si sotateb usor in unt
  6. 1 praf de sare
  7. faina pentru pudrat
Ingrediente pentru gnocchi cu sfecla rosie (pentru 4 portii)
  1. 400g cartofi fierti si zdrobiti ca pentru piure (~450 g cartofi cruzi)
  2. 100 g piure de sfecla rosie (coaceti sau fierbeti o sfecla mica, apoi dati-o prin blender)
  3. 200 g faina alba
  4. 1 ou mediu
  5. 25 g Parmezan
  6. 1 praf de sare
Ingrediente pentru gnocchi cu sos de unt si lamaie (pentru 4 portii)
  1. 1/2 din cantitatea de gnocchi cu leurda (fierti)
  2. 1/2 din cantitatea de gnocchi cu sfecla rosie (fierti)
  3. 50 g unt
  4. 1 lamaie
  5. sare si piper dupa gust
Cum procedam
Gnocchi
  1. Amestecam toate ingredientele si framanam un aluat nelipicios, dat totusi moale - daca mai este nevoie adaugam foarte putina faina
  2. Pe o suprafata pudrata din abundenta cu faina impartim aluatul in patru parti (noi vom avea 8 deoarece avem cantitate dubla) din care formam suluri de grosimea degetului mare
  3. Pudram bine sulurile astfel formate, apoi le taiem in pernute de ~ 1 cm
  4. Dupa ce am taiat pernutele, le infainam bine, apoi uam fiecare pernunta in parte si o rulam pe o furculita astafel incat sa obtinem striatii - astfel vom obtine gnocchi
  5. Intr-o oala punem la fiert apa cu sare
  6. Cand fierbe apa adaugam o parte din gnocchi (doar cat sa acopere fundul vasului - nu ii inghesuim) si ii fierbem pana se ridica la suprafata
  7. Ii scoatem pe o sita si procedam asa cu toata cantitatea
  8. Intr-o tigaie mare punem untul la incins
  9. Cand acesta a capatat o culoare aurie, adaugam gnocchi, ii sotam pentru 3-4 minute, apoi adaugam zeama lamaii
  10. Asezonam cu sare si piper si ii servim calzi simpli
Nota
  1. Daca doriti ii puteti servi si ca garnitura la un fel principal.
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

IMG_9748
gnocchiroz1
gnocchi2
IMG_9815

Mancati colorat si bucurati-va de primavara!

Cu drag, Praji!

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *