Supriza placuta din partea bucatariei americane 🙂
Credeam ca trendul acesta nou cu gogosile americane glazurate este doar o fita si ca gogosile astea nu au cum sa fie decat niste mini checuri in forma simpatica. Ei bine, m-am inselat destul de tare. Am tot cautat retete pe net si pana la urma am gasit una care m-a pus pe ganduri. Daca un aluat contine lapte batut/chefir/iaurt si ulei, atunci nu are cum sa fie uscat sau inecacios asa cum credeam eu… Asa ca n-am mai stat pe ganduri si am zis sa fac gogosi americane, in premiera alaturi de voi in live-ul de marti seara. Pentru a nu face un aluat de un singur fel, m-am gandit ca ar fi mai interesant sa impart cantitatea in trei parti si sa fac gogosile in trei arome si glazuri diferite: ciocolata, capsuni si lamaie. Gogosile americane sunt foarte diferite de ale noastre: acestea se fac la cuptor, iar aluatul este unul moale, aproape curgator, spre deosebire de gogosile romanesti care se prajesc in baie de ulei, iar aluatul este unul facut cu drojdie.
Provocarea a fost sa gasesc o tava de gogosi. Bineinteles ca am vazut prin magazine si nu am cumparat. Cand insa am avut nevoie… de negasit tavile astea de gogosi. Asa ca prin bunavointa Cristinei Diva in bucatarie am reusit sa fac aceste pufosenii delicioase. Asa ca daca vedeti pe undeva o tava speciala pentru gogosi va rog sa imi dati de stire. Va multumesc anticipat.
- 200 g faina alba
- 70 g zahar (reteta originala are 100 g, insa mie mi s-a parut prea mult)
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita sare
- 120 ml lapte batut/sana/chefir/iaurt
- 80 ml ulei de cocos (floara soarelui, nuci, migdale)
- 1 ou
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 lingura fulgi de ciocolata sau 2 patratele de ciocolata tocata marunt
- 2 capsuni tocate marunt
- coaja razuita a unei jumatati de lamai
- Ciocolata: 100 g ciocolata
- Capsuni: 2 capsuni tocate marunt, 100 g zahar pudra, 1-2 linguri lapte
- Lamaie: zeama unei jumatati de lamai, 1-2 linguri apa, 100 ga zahar pudra, 1 lingurita pudra ovaz verde (optional pentru culoare)
- Bombonele decorative
- Amestecam ingredientele uscate intr-un bol - faina, zahar, bicarbonat, sare
- Si cele umede in alt bol - ulei, lapte batut, vanilie, ou
- Amestecam cele doua compozitii si le omogenizam
- Impartim compozitia in trei parti egale si in fiecare punem aromele - capsuni, ciocolata, coaja de lamaie
- Punem comopzitiile in posuri sau pungi taiate la colt si le posam in tava de gogosi
- Coacem la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 12-15 minute
- Cicolata - topim ciocolata pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde
- Capsuni - amestecam capsunile cu zaharul si adaugam 1 lingura de lapte, daca mai e nevoie adaugam si ce a de a doua lingura, compozitia trebuie sa fie asemanatoare unei smantani
- Lamaie - amestecam toate ingredientele
- Dupa ce gogosile s-au racit le scufundam pana la jumatate in glazura, apoi le decoram cu bombonele
Rasfatati-va cu ceva dulce din cand in cand, meritati!
Cu drag, Praji.