Cum se face crema de praline

Crema de praline. Nici nu stiam sigur daca e crema de praline sau pralina. Sau ce sunt exact pralinele astea de exista o crema din ele. Si nu orice crema, ci o crema atat, dar atat de buna…

Pralinele sunt bomboane cu invelis de zahar sau ciocolata si cu interior de aluna, migdala, nuca etc. Prima data cand aceasta crema a inceput sa-mi trezeasca curiozitatea a fost cand am luat cateva lectii in laboratorul lui Alex Stan, de la cofetaria Christine. Printre toate ingredientele pretioase ca faina de migdale, vanilia de Madagascar, pasta de fistic si ciocolata, se afla aceasta crema de praline. O crema dulce, delicioasa. Avea gust de caramel si alune in acelasi timp si Alex ne-a spus ca este o crema care se foloseste in cofetarie si se gaseste de cumparat doar la distribuitori horeca. M-am intristat imediat. Mai tarziu am aflat insa ca aceasta crema chiar e facuta din caramel cu alune. Si si mai tarziu am aflat ca putem sa o facem si in casa. Atunci m-am declarat fericita!

Daca tot am o jucarie noua, mini chopperul de la Kitchen Aid, am zis sa vad ce poate face. Ah, in paranteza fiind spus, va anunt ca o sa vi-l arat chiar in actiune in curand. 😉 Revenind la crema, a fost atat e usor de facut incat acum parca imi pare rau ca nu am facut-o mai devreme. Am caramelizat zahar, l-am amestecat cu alune, am mixat totul si, gata, am obtinut crema de praline.

Este o crema foarte versatila, care poate fi adaugata in multe deserturi: mousse, crema de patiserie, ca umplutura,  amestecata cu crema de branza, you name it. Am sa va arat si eu retete in care puteti sa o folositi. Dar pana atunci sa va arat cat de usor se face.

Ingrediente (pentru ~200 g crema)

100 g nuci/alune/migdale (eu am folosit alune de padure)

100 g zahar tos

1 lingura de apa

Cum procedam:

Punem alunele intr-o tigaie la foc mic si le lasam pana cand emana miros – atunci inseamna ca s-au activat uleiurile si aroma alunelor este cea mai puternica

Intr-un vas cu fundul dublu punem zaharul si lingura de apa si iI dam la foc mic

Lasam pe foc pana cand zaharul devine auriu (Nu maroniu! Daca zaharul devine maro inseamna ca s-a ars, gustul a devenit amar amar si nu ne dorim asta)

Adaugam alunele peste zaharul caramelizat si amestecam bine

Turnam totul pe o hartie de copt, intindem bine intr-un singur strat (adica alunele sa nu se suprapuna) si lasam sa se raceasca complet

Dupa racire rupem tableta de zahar cu alune in bucati de ~ 2/3 cm

Punem bucatatelele intr-un blender si mixam

Ca sa nu se incinga nici robotul si nici crema, facem pauze de cate un minut intre seriile de mixare

Mai intai vom obtine un krantz (daca doriti puteti sa puneti deoparte pentru un desert cu krantz), apoi un pesmet si de abia apoi o crema

Ne oprim din cand in cand sa curatam peretii chopperului si sa adunam compozitia

Mixam pana cand obtinem crema cu consistenta dorita.

Cu drag, Praji

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.