După multe cereri iată că am venit și eu cu o rețetă de cozonaci. Este o combinație dintre rețeta mamei, a mamei lui Mircea și puțin din touchul meu personal 😉
Am adăugat în umplutură prune uscate, astfel am „elevat” puțin clasica umplutura cu nucă
Mai jos vă las rețeta detaliată + câteva trucuri de cum să pastrăm mereu aluatul hidratat și cum aranjăm cozonacii in tavă fără ca folia de copt să ajungă sub ei 😁
Ingrediente (pentru doi cozonaci mari):
1 k g făină de grau tip 000
300 ml lapte
200 g iaurt
4 gabenușuri
50 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată
100 g unt 82% grasime, la temperatura camerei
200 g zahăr tos (alb)
2 plicuri de zahăr vanilat burbon
coaja unei portocale și a unei lămâi
20 g de sare (pare multă, dar este foarte importantă pentru potențarea gustului
100 ml ulei de floarea soarelui
Pentru umplutură:
500 g nucă macinată
200 g zahar
4 albușuri
20 g cacao (2 linguri)
200 g prune uscate mărunțite
Pentru uns și presărat:
1 gălbenuș
1 lingură ulei
1 lingură zahăr
Pentru modelare si dospire (unsul blatului de lucru si a bolului):
2-3 linguri de ulei
Cum procedam:
• Într-un bol mic activăm drojdia – o amestecăm cu 50 ml lapte și o lingură din făină, facem o pastă și dăm deoparte într-un loc călduros
• Punem într-o cratiță mică laptele, iaurtul, zahărul, zahărul vanilat și sarea și le punem la foc foarte mic până zahărul s-a topit și sarea s-a dizolvat, apoi dăm deoparte și lăsăm la răcit
• Într-un bol i
• Într-un bol încăpător punem făină, apoi adăugăm gălbenușurile, laptele și iaurtul și drojdia activată
• Malaxăm (dacă folosim mixer planetar) sau frământăm pentru ~ 10 minute până obținem un aluat lipicios și elastic (eu mixez 5 minute, las pauza 5, apoi mixez din nou 5 pentru a ajuta la formarea legăturilor de gluten)
• Mixam în continuare și adăugăm untul, treptat în 3 serii, apoi uleiul în fir subțire, până obținem un aluat fin
• Mai frământăm cu mâna 5 minute până aluatul are pe suprafața lui bășici
• Ungem bolul cu unt, punem aluatul în bol, acoperim cu folie de plastic pentru a-i păstra hidratarea, apoi îl dăm Într-un loc călduros până își dublează volumul
• Între timp mixăm albușurile cu un praf de sare, apoi le amestecam cu cacaoa și nuca, apoi o împărțim în 4 părți egale
• După ce aluatul a dospit, îl împărțim în 4 părți egale (ideal cântărite), formăm bile, le acoperim cu un șervet umed, apoi, pe rand întindem câte 2 foi groase de 1 cm și le ungem pe fiecare în parte cu 1/4 dim umplutură
• Formăm suluri, apoi le împletit în două
• Punem cozonacii astfel formați în tava tapetată cu hârtie de copt, acoperim cu folie de plastic (fără să o tensionăm), apoi mai lăsăm la dospit încă 20′
• Încingem cuptorul la 180° (ventilatie)
• Îndepărtăm folia, ungem cu oul bătut amestecat cu zahăr
• Coacem 20′ minute la 180 de grade, apoi reducem temperatura la 160° și mai coacem 20′
• Îi lăsăm la răcit pe un grătar de patiserie și ii feliem după răcire