Cititi cu voce tare: coaste li-pi-cioa-se! Lipicioase! Si ar mai fi de citit fragede, gustoase de-te-lingi-pe-degete… la prorpiu pentru ca se cer mancate cu mana.
Dupa cum bine v-ati dat seama, astazi va prezint o delicioasa reteta de coaste. Prea multe nu va voi povesti, decat ca ajutor de nadejde mi-a fost tot slowcookerul. De fapt el a facut aproape toata treaba.
Treaba mea a fost sa caut niste coaste cu carne pe ele. Si va spun ca am umblat destul pana cand le-am gasit. Majoritatea aveau membrana si niste urme de carne printre oase. Din fericire am gasit la un domn din Piata Obor acest sir fain si carnos care s-a transformat in ce vedeti in imagini.
Asa ca fericita cu sirul de coaste carnoase, am ajuns acasa si am demarat operatiunea coaste lipicioase si delicioase.
O alta operatiune destul de importanta pe care este indicat sa o facem este ca inainte sa asezonam coastele, sa indepartam membrana de pe partea cu oasele. Indepartarea acelei membrane face ca „rubul”, adica amestecul de condimente sa patrunda cat mai bine in carne.
Asadar, sa concluzionam: cautam un sir de coaste cu carne, le indepartam membrana, le masam bine cu mirodenii, le punem in si gata! Peste cateva ore avem niste coaste super fragede si deloc uscate. Prin metoda , carnea isi pastreaza toate sucurile naturale, ba mai mult, condesul format pastreaza o umidirare optima in vas, impiedicand evaporarea. Vedeti in imaginile de mai jos ca am pus coastele vertical. Am facut acest lucru pentru ca ele sa abosarba doar umiditatea creata in vas, nu si pe cea de pe fundul acestuia. Nu stiu cum sa va explic mai bine, dar cred ca intelegeti voi.
Ca sa le transformam din fragede si delicioase in fragede, delicioase si lipicioase, le ungem cu un sos facut din ketchup, miere si sos de soia, apoi le bagam 10 minute in cuptor, la functia grill sau caldura de sus.
Noi le mancam asa, simple. Daca vreti, bineinteles puteti face alaturi de ele o salata sau, de ce nu, cartofi.
- 1 sir de coaste carnoase
- 2 lingurite de sare
- 1 lingurita piper
- 2 lingurite usturoi granulat
- 1 lingurita boia afumata
- ½ lingurita chimen
- 3 linguri de ketchup
- 1 lingura de miere
- 1 lingura de sos de soia
- Pregatim coastele - ridicam cu o furculita marginea membranei care vine in contact cu oasele, apoi tragem cu putere pentru a o indeparta. Daca aluneca mana, apucami cu un prosop, e mult mai simplu
- Dupa indepartarea membranei, masam bine caostele cu condimentele pe care le-am amestecat in prealabil intr-un bol
- Punem coastele, „in picioare”, in vasul slow cookerului – le asezam vertical pentru a nu se inmuia din cauza condensului care se va forma si se va depune pe fundul vasului
- Setam la treapta 1 „low” 7 ore sau pe treapta 2 „high” 4 ore si lasam slow cookerul sa-si faca treaba
- Dupa cele 4, respectiv 7 ore, punem coastele pe o tava si le ungem cu ajutorul unei pensule cu sosul pe care l-am facut amestecand ketchupul, mierea si sosul de soia
- Le dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade, pe raftul cel mai de sus, functia grill sau caldura de sus pentru 10 minute
- Le savuram calde alaturi de mai mult sos sau asa, simple.