Vă spun de la bun început că și dacă va place și dacă nu ciorba de burtă, dacă veți face aceasta ciorbă de ciuperci dreasa cu pastă/smântână de caju mă veți pomeni, dacă nu toata viața, cel puțin postul acesta
Cremoasă, gustoasă și si ușor de făcut la multi cookerul Crockpot Turbo Express
Ingrediente: (pentru 5 l ciorbă):
750 g ciuperci pleurotus tăiate felii/fâșii subțiri
50 ml ulei de floarea soarelui
2 cepe albe tocate mărunt
1 bucată de țelina (100 g) tocată cuburi
1 morcov (100 g) tocat cuburi
1 rădăcină de pătrunjel (100 g) tocat cuburi
6 căței de usturoi 15-20 ml oțet din vin sau mere 3 lingurițe vegeta naturală
Sare
Piper
Pentru smântâna de caju:
200 g nuci caju hidratate peste noapte (sau fiert 2 minute)
300 ml apa
Zeama unei jumătăți de lămâi
Pentru servire: Gogoșari în oțet tăiați felii Pătrunjel proaspăt tocat
Cum procedam: Setăm vasul pe funcția ”Saute”, turnam uleiul lăsăm sa se încingă, apoi adăugăm ciupercile și un praf de sare
Punem vasul capacului superficial, fără să îl sigilam și sotam ciupercile 6-8 minute, amestecând ocazional
Scoatem ciupercile, apoi, in uleiul rămas sotăm pentru 5 minute ceapa împreună cu un praf de sare
Când ceapa a devenit translucidă, adăugăm rădăcinoasele și le sotăm împreuna 5 minute
Adăugăm ciupercile, 3 l de apă, vegeta naturală, 1 linguriță de sare, oprim funcția „Saute” sigilam capacul, rotim supapa de vapori pe închis, setqm funcția „Soup”, „Turbo”, timpul 4 minute
După cele 4 minute fie așteptăm eliberarea naturală a aburului, fie îl eliberăm forțat prin rotirea butonului supapei
Smântâna de caju: aruncăm apa în care am hidratat/fiert nucile caju, apoi le mixam intr-un blender împreună cu apa si zeama de lămâie până obținem o pastă cremoasă
Adăugăm pasta astfel formată în vas Zdrobim cățeii de usturoi, ii amestecăm cu oțetul și ii adăugăm in vas
Potrivim de sare și piper
Dacă dorim să mai adăugăm apă, mai adăugăm 500 ml, apoi mai fierbem 2-3 minute pe funcția „Simmer” Servim ciorba cu gogoșari in oțet și pătrunjel – pas opțional
După preferințe putem să mai adăugăm oțet