NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE
martie 5, 2020
Cand am mancat prima data ciorba asta, de fapt cand am auzit prima data de ea, am fost foarte surprinsa de combinatie. Cum adica ciorba cu ciuperci si masline… si cu bors?! Este o ciorba pe care soacra mea o face destul de des. Mie imi place sa incerc combinatii noi si sa fac experimente culinare, asa ca nici nu am stat pe ganduri. Asta cu atat mai mult cu cat este una dintre ciorbele preferate de Mircea.
Am fost de-a dreptul incantata de gust. Desi stiu ca nu asta este reteta de bors calugaresc, soacra mea asa il numeste… poate pentru ca este de post/vegan?! Nu stiu. Important e ca este foarte bun acest bors!
Desi pare surprinzatoare, combinatia este foarte reusita. Ciupercile se combina de minune cu maslinele si cu legumele, iar borsul le pune intr-un tablou frumos.
Am fost de-a dreptul incantata de gust. Desi stiu ca nu asta este reteta de bors calugaresc, soacra mea asa il numeste… poate pentru ca este de post/vegan?! Nu stiu. Important e ca este foarte bun acest bors!
Ideal e ca ciorba sa fie facuta cu hribi si masline cu samburi. Insa merge la fel de bine si cu alte ciuperci si cu masline fara samburi. In poza mea vedeti o ciorba cu ciuperci champignon proaspete si hribi si trambita piticului deshidratate. La capitolul masline am optat pentru o combinatie de masline fara samburi: kalamata, verzi, negre. Rezultatul: o ciorba cu gust intens de ciuperci si masline, clara si delicioasa.
Ca proces este unul lung, însă departe de a fi intimidant cum s-ar crede. Condiția este ca în ziua 2, cea în care formăm pâinile, să fim acasă până după amiază.
Daca folosim ciuperci deshidratate, le punem la hidratat in 500-700 ml de apa fierbinte
Tocam marunt legumele, le adaugam in oala impreuna cu orezul (daca folosim), adaugam 2 l de apa, apoi le lasam sa fiarba 5 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca;
Dupa cele 5 minute adaugam ciupercile taiate mai mare decat legumele – daca folosim si ciuperci deshidratate, le stoarcem bine, le tocam si pe ele, apoi in oala adaugam si zeama in care le-am rehidratat;
Lasam la fiert inca 5 minute, apoi adaugam maslinele si mai lasam la fiert inca 5 minute (+/-)
Adaugam borsul, apoi gustam si adaugam apa in functie de cat de acra ne place. Apoi iar bors apoi iar apa si tot asa. Lasam sa mai dea un clocot (2-3 minute)
La final adaugam o lingura de legume deshidratate, sare dupa gust si mai fierbem un clocot (cateva minute)
*Gustam si daca ni se pare acra, adaugam 1 lingurita de zahar (eu unoeri adaug si daca nu mi se pare f acra, e un secret pe care l-am invatat de la soacra mea si mi se pare ca chiar functioneaza.
Inchidem focul, punem capacul si lasam la odihnit minim o ora.
*Rolul odihnei este acela de a lasa gusturile sa se combine, de a se „aseza”.
La servire putem presara patrunjel proaspat
Dupa cum ati observat, in maxim jumatate de ora avem o ciorba delicioasa, plina de nutrienti si gust.
Eu fac o oala de 4 l. Jumatate mancam atunci si, de multe ori, jumatate congelez.
Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.
Fără spam, doar noutăți legate de rețete, produse noi și oferte speciale.