Si cateva cuvinte despre Food Bloggers Conference 2016, Summer Edition
Si aceasta editie a fost una foarte frumoasa, dar pentru mine una plina de emotii. Anul trecut am fost pentru prima data in viata mea vorbitor (speaker – ca suna mai fancy) la o conferinta. Am avut emotii multe, dar constructive si nu taietoare de respiratie. Cand iti place sa vorbesti si mai ales sa vorbesti despre ceea ce iubesti, parca treaba e cu o idee mai simpla. Cand insa vine vorba de a modera o discutie – adica ceea ce am facut la aceasta editie – treaba se complica. Ai de facut teme, de discutat cu bloggerii speakeri (fetelor, imi cer scuze ca nu mi-am facut temele mai bine; am aflat ulterior cum trebuia sa fac in asa fel incat treaba sa zbarnaie.) Nu mai mai alint spunand ca cele 90 de minute au trecut ca fiind 6 ore, ca in ultimele 20 minute imi curgeau picaturi de transpiratie pe spate pentru ca oricum nu ma crede nimeni. Doar am sa ma bucur ca, din spusele voastre, discutia a mers lin, pentru majoritatea a fost interesanta, in special pentru bloggeri incepatori. Stiu ca pentru cei cu experienta si pentru particpantii la toate editiile panelul a fost cu subiecte usor repetitive, dar na, subiectele pe food blogging sunt destule, dar nu infinite.
Anul acesta conferinta a fost impartita in 4 sesiuni + un seminar special Meet the Chef alaturi de Nicolae Lica Executive Chef, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, in bucatariile Mariott.
Sesiunea 1 – Working With Brands – la care din pacate nu am ajuns (va povestesc mai jos de ce), pe care insa o voi ascult live, din spuse a fost foarte interesanta, mai ales ca vorbitori au fost oameni care au vorbit in cunosina de cauza : Gabriel Gavrilescu, blogger – AmuseBouche.ro, Oana Bulexa, managing partner MSLGroup The Practice, Elena Bululete, managing partner Conan PR, Alexandra Sirbu, blogger – Calatorii si Farfurii, moderator Florin Itu, blogger – Crazy Mother Cooker.
Sesiunea 2 – Chefs Talks – cu Nicolai Tand, chef – La Cantine de Nicolai, Liviu Lambrino, private chef, Gabriel Toader, chef – Cocosu Rosu, Ciprian Zobuian, owner – Cofetaria Zobuian, moderator Valentin Hristu, owner – Pop-Up Dinner, a fost mai degraba o discutie relaxata in care unii chefi au fost ironici sau „glumeti”, iar altii seriosi si foarte interesati sa ne transmita ceva. S-a adus din nou in discutuie problema furnizorilor locali care, din pacate, nu pot oferi constanta; colaborarea intre chefi si bloggeri pentru educarea consumatorului si lipsa culturii gastronomice la romani.
Sesiunea 3 – Food Blogging Trends la care am fost eu moderator, le-am avut invitate pe Geanina Staicu-Avram, video blogger – JamilaCuisine.ro, Dana Burlacu, blogger – Prajiturici si Altele, Brindusa Scheaua, blogger – Retete de suflet, Ioana Dumitrescu, founder East of Kitchen si am discutat despre food blogging in general, despre responsabilitatea bloggerului de a fi un exeplu pentru cititor si alte subiecte de interes. Spre final, dupa ce s-a dezbatut si problema mult contestata a bazei de mancaruri cu monoglutamat de sodiu, am ajuns si la topicul principal: food blogging trends. Am aflat ca e in trend sa faci live pe Facebook, sa ai cont de Instagram si Snapchat, sa faci retete video, sa scrii si in engleza (blogurile noastre sunt citite si in afara tarii) si, nu in ultimul rand, sa scrii retete insotite de povesti – o moda care, in opinia noastra a tuturor, nu va trece niciodata.
Sesiunea 4 – Starting a Business a fost o sesiune foarte interesanta la care oameni din „tagma” noastra ne-au povestit cum au trecut de la pasiune la afacere. Invitatii Cristina Mazilu, owner Mazilique Studio, Andreea Craciun blogger – owner Veg Studio, Ana Consulea, owner Zexe Braserie, Eliza Gutau, owner Playbake by Eliza Gutau, George Toma, owner Magazinuldeciocolata.ro, Sorin Axinte, owner Vacanta in Toscana ne-au povestit ca e foarte placut sa fii propriul tau sef, insa este si foarte greu. Nopti nedormite, kilograme pierdute, fire de par alb, alergaturi la finante sau magazine de bricolaje iti pot oferi o satisfactie mult mai mare decat o poate face orice job stabil si fix.
Un paragraf separat pastrez pentru Madalin Simion, blogger – Wine and Knives care si de aceasta data a moderat intr-un mod exceptional sesiunea. Chapeau, Madalin!
Revenind la emotiile de care va spuneam mai sus, cum ca au fost mai multe si mai intense pentru ca, pe langa premiera ca moderator, am avut si un moment de live cooking, alaturi de prietenii de la Silva, moment pe care l-am „sustinut” in prima pauza. Aici emotiile au fost la fel de mari nu neaparat pentru ca am gatit live (o mai facusem si m-am obsinuit sa gatesc si sa vorbesc in acelasi timp), ci pentru ca am creat o reteta neobisnuita. Am facut churros sarati cu sos de branzeturi si bere buna. Dupa cum stim cu totii, churros sunt, prin definitie, un desert. Ei bine eu veneam acum si dadeam peste cap tot acest preparat. Nu numai ca l-am transformat din desert in fel principal, dar l-am preparat cu bere – si gogoselele si sosul. Rezultatul? Coada la standul Silva unde Praji prajea de zor churros pe care mai apoi ii dadea prin parmezan razuit si ii acompania cu sos cu bere bruna, crema de branza, ementaler, mozarella si ceddar alaturi de legume (ardei kapia, morcov, ridiche alba) a fost lunga, lumea s-a adunat la ca la… churros. (Va place cum am vorbit la persoana a 3-a, nu?:)). Si mai bucuroasa am fost cand, la doar doua zile dupa conferinta am vazut pe facebook poze cu incercari de churros sarati de la prieteni bloggeri – semn ca le-a cam placut.
Asa ca dupa acest scurt rezumat al Food Bloggers Conference, va las cu reteta de churros sarati cu sos de branzeturi si bere bruna, cu felicitarile pe care le adresez lui Cristian Manafu si ehipei Evensys si cu multumirile pe care vi le adresez voua, celor care ma sustineti sa-mi continui cu drag frumoasa pasiune.
- 50 g unt
- 60 ml bere bruna Silva
- 200 ml apa
- 120 g faina alba
- 3 oua
- ½ lingurita fulgi de chili (sau paprika)
- Sare
- Piper proaspat rasnit
- 50 g parmezan razuit – pentru a tavali „gogoselele” prin el
- Tije de legume, la alegere, pentru servire (optional)
- 60 ml bere bruna Silva
- 200 g crema de branza
- 200 g mix de branzeturi – razuite (eu am folosit ementaler, mozzarella, ceddar), bineinteles puteti pune doar cascaval
- Sare
- Piper proaspat rasnit
- Punem la fiert apa, untul si parful de sare
- Cand da apa in clocot, turnam faina (toata deodata) si amestecam energic pana se formeaza o bila, apoi dam deoparte si lasam sa se racoreasca
- Intr-un bol batem cele 3 oua ca pentru omleta
- Dupa ce aluatul s-a racorit, adaugam putin cate putin, oule, cu mixare sau amestecare dupa fiecare portie pana cand obtinem o pasta moale
- Punem la incins uleiul intr-o cratita sau tigaie adanca
- Punem aluatul intr-un pos cu cap in forma de stea
- Punem cu ajutorul posului "carnaciori" de 5-6 cm direct in uleiul incins, taindu-i un cutit sau o foarfeca (Daca nu aveti pos, folositi o punga rezistenta careia ii taiati un colt)
- Lasam la prajit pana gogosele lunguiete se ridica la suprafata, capata o culoare aurie si nu mai fac bulbuci in jurul lor
- Scoatemi gogoseslele pe un servet de hartie pentru a scapa de surplusul de ulei, apoi, imediat le tavalim prin parmezanul razuit
- Intr-o cratita punem berea si crema de branza, amestacm cu un tel, apoi dam la foc foarte mic timp de 15 minute (daca focul e prea mare vom arde branza si nu vrem asta)
- Dupa cele 15 minute adaugam mixul de branzeturi razuite, amestecam bine si mai lasam 1-2 minute la fac mic
- Servim churros alaturi de sosul de branzeturi si tijele de legume.
Urmati-va visele, nu stiti unde va pot duce.
Cu drag, Praji
No comments
Foarte frumos ai povestit aici! Citind aceste randuri, am retrait clipele frumoase si intense de la conferinta. Si churros au fost la inaltime!
Iti multumesc frumos, Dia! Si mie mi-a placut tare mult la conferinta, dar am impresia ca a trecut atat de repede…