NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Chifle pentru hamburgeri

Picture of Prăji

Prăji

februarie 11, 2014

Vei uita de chiflele din comert!

In ultimul timp am inceput sa fac alternativa homemade a multor produse pe care pana acum le luam din comert. In capul listei se afla painea, apoi chiflele, lipiile si cam tot ce insemana dulciuri. Refuz sa cred si ma inspaimanta ideea ca poate va veni o vreme cand nu voi avea timp sa le pregatesc in casa. Spun asta pentru ca, din fericire/pacate odata ce ai incercat sa faci aceste chifle de hamburgeri acasa, nu te mai poti intoarce la cele din comert. Azi ma opresc la chiflele pentru hamburgeri/burgeri. 

Niciodata nu mi-au placut cele cumparate, mi se par prea dulci si aromate, dar parca nici cu chifle normale (din aluat clasic de paine) nu pot sa fac un adevarat hamburger. Intre paranteze fie spus, sotul meu este un devorator de tot ce inseamna chifltea in chifla :)).

Cand, pentru a treia zi consecutiv „cuiva” i-a fost pofta de „hamburgeri” (ziua 1 din hribi, ziua 2 vita-porc, ziua 3 „nu-stiu-mai-inventeaza-unul-la-fel-de-fain”), am inceput cautarile. Cautari, care din fericire nu au durat mult, si asta datorita faptului ca sunt abonata la o sumedenie de canale youtube din SUA. Canalul americanului Chef John mi-a oferit alternativa homemade mult visata. 

Lista de ingrediente (Pentru chifle, pentru 8 chifle)

Lista de ingrediente (Pentru uns chiflele)

Cum procedăm?

1. intr-un bol incapator punem 75 g de faina, apa calduta si drojdia – amestecam totul si lasam la temepratura camerei pentru 15 minute (dupa cele 15 minute deasupra compozitiei ar trebui sa se formeze o spuma aerata, asta insemnand ca drojdia este activa)

2. dupa 15 minte, adaugam restul ingredientelor si incepem sa framantam

3. framantam 12-15 minute (mixerul meu KA a facut toata treaba in 5 minute) – vom obtine un aluat moale si putin lipicios

4. ungem peretii bolului cu putin ulei, formam aluatul intr-o bila, apoi il punem inapoi in bol

5. acoperim bolul cu folie de plastic (pentru a se pastra umiditate) si il punem la crescut intr-un loc calduros, pentru 2 ore

5. dupa cele 2 ore scoatem aluatul din bol, il presam usor pentru a scoate aerul din el, apoi formam un dreptungi

6. taiem dreptunghiul in 8 parti egale, iar cu mainile pudrate usor cu faina formam opt bile (ca in imaginile de mai jos)

7. punem hartie de copt (sau folie de silicon) intr-o tava si punem bilele intercalate (ele se vor lipi si vor capata exact aspectul celor din comert ;))

8. aplatizam usor cu degetele bilele, le pudram cu faina, acoperim tava cu folie de plastic si mai lasam la crescut 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul

9. batem oul impreuna cu lingura de lapte, apoi ungem usor fiecare chifla in parte (chiar foarte usor, altfel riscam sa le „desumflam”) dupa care presaram semintele de susan

10. dam la cuptorul preincalzit la 190 grade C pentru 15-18 minute sau pana cand sunt frumos rumenite

11. le scoatem de la cuptor, le punem pe un gratar sau prosop, le stropim cu apa (ideal ar fi sa aveti o sticluta cu pulverizator) si le acoperim, astfel ele isi vor pastra fragezimea.

Ustensile necesare

bol

tava pentru copt

folie de plastic

hartie de copt/folie de silicon

Pentru a va face munca mai usoara, iata cateva imagini cu pasii pe care trebuie sa-i urmati:)

Rezultatul: chifle pufoase si aerate, nesfaramicioase si absolut delicioase!

Pofta buna va doresc! 

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.