Chec cu pere posate in vin rosu si glazura de galbenus
Toamna e de ceva timp la ea acasa, iar noi ne rasfatam cu toate roadele ei. Dovleci cremosi, conopide si gulii crocante, fructe zemoase si dulci sunt doar cateva dintre darurile pe care le primim din partea acestui anotimp.
Astazi vin cu o reteta care are doua personaje principale: pe de o parte perele, pe de alta parte un vin deosebit, cupaj de rara neagra cu saperavi.
Perele pe care le-am folosit sunt unele ferme ca textura pentru ca acestea sa-si pastreze forma si textura dupa posare. Vinul pe care l-am ales face parte din noile noastre descoperiri, care intre timp au devenit si preferinte.
Crama Domeniile Davidescu este o crama de familie aflata pe vestitul drumu al vinului basarabean, in care recoltatate vii din soiuri deosebite si noi pe piata din Romania, cum este chiar vinul pe care l-am folosit (si baut 😉 azi. Va recomand cu drag sa incercati vinurile Domeniile Davidescu, sunt sigura ca le veti indragi.
Revenind la reteta, va spun ca de multi mi doream sa fac un astfel de chec, mai ales pentru felul in care arata sectiunea. Pe langa perele posate din interio si pandisapanul propriu zis, am pus si un strat de glazura de galbenus care a intregit peisajul.
Mai jos va las reteta completa, un clip dragut si cateva poze.
Ingrediente (pentru o tava de chec de 25 cm):
Pentru perele posate:
600 ml vin rosu
50 g zahar brun
1 plic condimente pentru vin fiert sau 1 tija de scortisoara, 1 stea de anason si doua boabe de cardamom
Pentru chec:
4 oua
80 g faina
50 g unt topit
130 g zahar tos, alb
¼ lingurita praf de copt
Un praf de sare
Cum procedam:
Curatam perele de coaja, apoi le curatam cu grija cotorul
Punem intr-o oala vinul, zaharul si mirodeniile, apoi adaugam perele
Fierbem perele la foc mic timp de 10 minute, rotindu-le si avand grija sa fie acoperite cu vin pe toate partile (daca le vrem mai inchise la culoare, le mai lasam cateva minute la fiert )
Dupa cele 10 minute, scoatem perele din vin si le lasam sa se scurga bine
Strecuram vinul ramas si il amestecam cu vin si il mai incalzim si il putem consuma ca vin fiert sau il fierbem la foc mic pana se ingroasa, astfel obtinem un sirop delicious
Checul:
Batem spuma albusurile cu un praf de sare 80 g zahar din cele 130 g
Adaugam peste albusuri 2 galbenusuri (atentie, 2 din cele 4), faina, praful de copt faina si jumatate din cantitatea de unt si amestecam usor astfek incat sa pastram aluatul aerat
Adaugam si restul de unt si mai amestecam, tot foarte usor, inca o data
Turnam compozitia in tava de chec tapetata cu hartie de copt sau cu ulei si faina
Presam perele in tava, apoi coacem checul 25 de minute la 180 de grade, functia ventilate
In timp ce checul se coace mixam cele 2 galbenusuri ramase cu restul de 50 g ramas pana obtinem o crema pufoasa, de culoare galben pal
Dupa cele 25 de minute scoatem checul, turnam in tava glazura de galbenus si mai bagam la cuptor inca 10 minute
Dupa cele 10 minute scoatem checul de la cuptpor, il lasam sa se raceasca in tava 4-5 minute, apoi il scoatem pe un gratar de patiserie si il lasam sa se raceasca complet.
Il taiem cand este rece si il savuram cu pofta.
Cu drag, Praji.