Superfood!
Cand am descoperit semintele de chia, stiam doar ca sunt la moda si ca esti in trend daca le consumi. Apoi, dupa ce le-am cumparat, am aruncat un ochi pe net sa vad totusi de ce se numesc superfood. Semintele astea chiar sunt un super aliment. Contin mai multi antioxidanti decat afinele, au foarte mult fier, potasiu, sunt o importanta sursa de proteine vegetale si, printre altele, ajuta si digestia, ceea ce le fac sa fie foarte recomandate ca mic dejun.
Pe langa faptul ca are foarte multe beneficii, chia se prepara foarte usor, se consuma cruda, fara a fi nevoie sa o preparam termic. Cea mai la indemana reteta este budinca de chia, care se face extrem de usor: amesteci chia cu un lichid (lapte animal, vegetal, suc de fructe, poate chiar si de legume), astepti si preparatul este gata!
Daca a o amesteca cu lapte si putina miere vi se pare prea banal, azi m-am gandit sa va propun o budinca in trei culori, cu trei arome diferite, dar care se complemeteaza. Varianta unu, simpla, cu lapte si sirop de cocos, varianta doi, cu lapte, cacao si miere si variant trei, in care, pe langa lapte si miere, am pus putina pudra de orz verde. Pentru ca mie imi place combinatia de budinca de chia cu fructe, am adaugat pentru o extra aroma cateva felii de kaki si de kiwi (as fi pus capsuni, dar nu au vrut sa le lase nicicum gasite)
Daca tot sunteti atenti la alimentatia voastra si va hotarati sa va orientati spre „superfoods”, va recomand sa folositi ingrediente de calitate. Eu am cumparat si chia la vrac si ambalata la pungulite micute (evident, la un pret mai ridicat), diferenta e destul de mare – nu pentru ca mi-as da eu seama de difenta de la bob la bob, ci pentru ca in cea la vrac am gasit reziduuri si chiar buacatele de pietricele. Apoi, vorbid cu specialist am aflat ca este foarte importanta proveninta si felul in care a fost culeasa/procesata/ambalata. La capitolul cacao, am optat pentru o cacao de calitate superioara, cu un grad ridicat de grasime, iar la pudra de orz verde, am luat varianta cea mai scumpa (ca doar nu cumpar in fiecare zi). De asemenea, daca aveti intoleranta la lactoza sau sunteti vegani, puteti opta pentru lapte de migdale, cocos sau soia. Pentru alimente – dar si pentru orice altceva – va recomad cu caldura sa optati pentru calitate, nu pentru cantitate.
- Seminte de chia 3 x 2 = linguri (6 linguri)
- Lapte 3 x 125 ml/ 3 x 1/2 pahar = 375 ml
- Miere 3 x 1 lingurita (3 lingurite) - sau un indulcitor la alegere (eu am pus in 2 miere si in unul sirop de cocos)
- Cacao 1 lingurita
- Pudra de orz verde 1 lingurita
- Kiwi 1/2
- Kaki 1/2
- 1. Lapte + chia + miere + cacao
- 2. Lapte + chia + miere + pudra de orz
- 3. Lapte + chia + sirop de cocos
- Amestecam bine cu o lingurita, apoi dam la frigider pentru minim 3 ore, de preferat peste noapte.
- Ideal este sa pregatiti de cu seara ca sa aveti totul pregatit pentru dimineata
- Dimineata pregatim doua borcanele curate (si frumusele)
- Taiem felii subtiri fructele (Eu le-am taiata felii cu cutitul si le-am dat forma rotunda cu un decupator)
- (Daca vreti sa iasa ca in poza, pus si simplu lipiti feliile de fructe de peretii borcanului, apoi turnati alternativ budina de chia in straturi)
- Decoram cu restul de fructe ramase si, optional, cu cateva seminte de chia crude.
- Pudra de orz verde am luat-o de la Farmacia Tei, cacaoa, chia si siropul de cocos de la Solaris.
Aveti grja de sanatatea voastra. Incepeti printr-o alimentatie atenta.
Cu drag, Praj.