Prajitura sanatoasa
Prajitura aceasta a inceput cu o joaca si a ajuns sa fie o adevarata provocare. Cand postam pe Intagram poze cu brownie cu dovleac, Diana, fabuloasa de la fabulousmuses.net m-a provocat sa fac una vegana, fara zahar si fara gluten. Mi-a placut atat de mult aceasta idee incat am inceput sa ma documentez. Am luat treaba in serios, am facut cateva teste si peste cateva zile (recunosc, aproape o saptamana) aveam o reteta de brownie vegana, fara zahar si fara gluten. Am indulcit-o cu miere, in loc de oua am folosit banane, am pus faina de orez si ca grasime am folosit unt de cocos si unt de arahide. Surpriza mare a fost ca la gust nu e diferita de cea cu oua, unt si zahar. Poate o usoara diferenta o face faina de orez care are o textura usoar mai aspra decat cea alba de grau. Ca sa va dau un termen de comparatie, e ca si cum as fi facut negresa cu faina integrala de grau.
Si pentru ca am vrut ca provocarea sa fie dusa la final, am pregatit prajitura weekendul acesta cand Fabuloasele, Alina si Diana au organizat un evenimet. Sa ca am facut prajitura si m-am prezentat, emotioanata, la cele doua fabuloase. Bucuroasa va spun ca li s-a parut buna, usor prea dulce pentru gustul lor, asta pentru ca ele au un regim alimentar destul de strict, care nu include foarte des dulciuri. Asa ca daca doriti sa faceti aceasta reteta si nu mancati dulce, puteti sa mai scadeti cantiatatea de miere (sau sa o inlocuiti cu inulina, stevia sau alt indulcitor pe care il consumati).
- 100 g unt de cocos
- 80 g unt de arahide
- 200 g ciocolata neagra vegana
- 250 g miere (daca doriti mai putin dulce, reduceti cantitatea)
- 3 banane bine coapte
- 100 g faina de orez
- 80 g cacao
- 1 lingurita extract natural de vanilie
- 1 varf de lingurita de sare
- Topim pe baie de aburi unturile, ciocolata si mierea (punem intr-un vas termorezistent cele 3 ingrediente, apoi punem vasul pe un bol in care fierbe apa la foc mic )
- Facem bananele piure si le amestecam cu compozitia din unturi si miere
- Adaugam extractul de vanilie si sarea, apoi mai amestescam putin
- Cernem faina si cacaoa si le inglobam in compozitia cu unturi si miere
- Turnam comozitia intr-o tava de 20/30 cm taoetata cu hartie de copt
- Coacem 40 de minute la cuptorul preincalzit la 170 de grade
- Dupa racire o taiem cuburi si o savuram cu pofta
Daca nu mancati prajituri pentru ca va e teama ca va ingrasati sau daca tineti post, aceasta este prajitura cu care va puteti delecta fara mustrari de constiinta.
Cu drag, Praji.
No comments
mi-am notat reteta. urmeaza pe lista de preparat 🙂