Bradut din paine dulce, cu usturoi si patrunjel

Deja devenit traditie: in fiecare an avem un bradut din aluat. Bradutul din aluat de anul acesta vine sub forma de paine dulce impletita. Aluat dulce si pufos cu mult unt gras, unsa cu un strat fin de usturoi si patrunjel

Acum am facut bradut din chifle umplute cu branza, anul trecut unul din aluat fraged cu spanac si branza. In fiecare an, vedeta aluatului a fost untul din compozitie. Dupa cum deja ne-am obisnuit, Lurpak este untul pe care il folosesc sa obtin aluaturi fragede sau pufoase, dulci sau sarate.

Anul acesta am facut bradutul din aluat aerat pe care l-am impletit in doua, apoi i-am dat forma de brad. Dupa ce l-am scos de la cuptor l-am uns cu un sos facut din ulei de masline, usturoi si patrunjel.

E un deliciu care poate fi savurat alaturi de mancaruri, dar, cel mai simplu, poate fi mancat ca atare.  Noi l-am mancat gol, cu sarmale si cu ciorba. 🙂

Va las mai jos pozele cu bradutul, cu pasii, dar si reteta scrisa.

Ingrediente:

Pentru aluat:
550 g faina alba de grau 000
300 ml lapte
30 g zahar
50 unt (moale)
1 ou + 1 ou ptr uns
2 linguri ulei
20 g drojdie proaspata (sau 7 g/1 plic drojdie uscata)
1 lingurita sare

Pentru uns dupa coacere:

2 catei usturoi
3 lg ulei masline
1/2 legatura patrunjel

Cum procedam:

Intr-un bol mic punem drojdia si zaharul, le frecam bine pana obtinem o pasta, apoi adaugam laptele caldut (nu rece, nu fierbinte) – lasam la temepratura camerei pentru 15 minute (dupa cele 15 minute deasupra compozitiei ar trebui sa se formeze o spuma aerata, asta insemnand ca drojdia este activa)

Intr-un bol incapator punem faina si, pe margine, sarea

Facem un orificiu in mijloc si adaugam compozitia cu drojdia activata, apoi oul batut putin in prealabil

Framantam 5 minute  cat sa se lege, apoi adaugam trepatat untul pana obtinem un aluat moale, elastic si putin lipicios (mixerul meu KA a facut toata treaba in 10 minute)

Adaugam uleiul si mai framantam pana aluatul nu mai este lipicios

Ungem peretii bolului cu putin ulei, punem aluatul, acoperim bolul cu folie de plastic (pentru a se pastra umiditate) si il punem la crescut intr-un loc calduros, pentru 2 ore

Dupa cele 2 ore scoatem aluatul din bol si il impartim in 2

Formam, cu grija, doua suluri lungi lungi de 1-1,2 m, apoi le impletim intre ele

Pe tava cu care a venit cuptorul punem hartie de copt, apoi punem aluatul in forma de bradut

Acoperim cu un serevet sau cu o folie (dar fara sa presam) bradutul astfel format si il lasam pentru 30 minute la loc cald pentru a doua dospire

Dupa cele 30 de minute batem oul ungem usor bradul, chiar foarte usor, sa nu „desumflam” aluatul

Coacem la cuptorul preincalzit la 190 grade C pentru 20 minute sau pana cand e frumos rumenit

Scoatem bradutul de la cuptor si, cat inca e cald il ungem cu sosul pe care il facem din patrunjel tocat, ulei de masline si usturoi zdrobit.

Il consumam cald, dar este la fel de bun si rece.

poate iti place si

1 comment

  1. Revenue Administration Inheritance and Gift Tax Declaration Application … To benefit from this service, you must use the following authentication methods.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *