Probabil v-ati fi asteptat ca prima postare din an sa fie cu un tort sau, cel putin o prajitura decadenta. Ati innebunit?! Vreti sa ma indop tot anul numai cu zahar? Spun asta, ca parca na, as zice ca superstitia asta ma urmareste. Si apropo de superstitii, cum e treaba aia cu lista?! Stiti voi „new years resolution”. Da, am scris in engleza pentru ca „rezolutie” din limba romana n-are nicio legatura cu „resolution” din engleza. Dar asta e alta poveste. Stiu, la tot pasul clickul auzi numai „Tu ce ti-ai propus pe anul asta?” Acum va ganditi ca va fac o lista cu o sumedenie de chestii, de care oricum nu ma pot tine (cel putin nu de toate ;)). Un lucru este cert: in fiecare an imi propun sa mananc mai sanatos. Si, ghiciti ce: de cele mai multe ori imi si iese. Am invatat sa imi ascult corpul, sa ma informez si sa ii dau ce are nevoie. Am inlocuit calitatea cu cantitatea si ma ghidez dupa dictonul „moderatie in toate”. Cred ca asta este raspunsul la intrebarea pe care o primesc cel mai des in ultimul timp: „Cum de nu te ingrasi?”
Asadar, am lasat tortul deoparte, ca doar PrajiturEla nu e doar cu prajituri, si azi va propun o reteta de biscuiti cu maxifibre, parmezan si ansoa super-mega sanatosi, dar la fel de gustosi. De cand am inceput sa gatesc, semintele nu ne lipsesc din casa. Fie ca sunt in sau pe paine, in salate sau le mancam ca atare, ele sunt mereu prezente in alimentaia noastra. Si cum au fost sarbatorile, si cum eu am fost cuminte, a venit Mos Craciun de la Solaris Plant. Pe langa uleiurile presate la rece, plantele aromatice uscate si zaharul muscaovado (pe care de abia astept sa-l prajituresc), am primit si noutatile lor in materie de seminte/cereale. Una dintre super descoperiri este pungulita Solaris maxifibre. Magica pungulita contine seminte de chia, tarate de psyllium si seminte decorticate de canepa, care ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a sistemului digestiv. Pe langa maxifibre am folosit si alte cereale si seminte, care chiar simt ca vin in ajutorul digestiei mele.
- 170 g unt la temperatura camerei
- 1 ou
- 100 g faina de grau
- 1/2 pliculet praf de copt
- 100 g fulgi de mei
- 100 g fulgi de ovaz
- 50 g maxifibre (2 linguri cu varf)
- 20 g (1 lingura) mix de susan
- 10 g (2 lingurite) mustar boabe
- 30-40 g parmezan razuit
- 6 fileuri de ansoa la borcan
- 70 g iaurt gras (sau smantana)
- 1/2 lingruita sare
- 1/2 lingurita oregano (optional)
- Mixam putin untul, cat sa se alifieze (sa devina cremos)
- Adaugam oul, mustarul, iaurtul si fileurile de ansoa si mai mixam putin
- Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate
- Turnam ingredientele uscate peste cele umede si mixam sau framantam pana la incorporare
- Cu mana umezita formam bile (de dimensiunea unui ou mic) pe care le aplatizam
- Punem biscuitii formati in tava (nu e nevoie sa lasati distanta intre ei, nu isi vor schimba mult dimensiunea la copt)
- Coacem biscuitii la 180 de grade pentru 10-13 minute, in functie de cat de crocanti ne plac.
- Avand un mare continut de fibre sunt ideali ca mic dejun alaturi de un pahar de iaurt.
Va las aici linkuri cu produsele pe care le-am folosit. Eu m-am indragostit de ele iremediabil.
* Fulgi de mei *Fulgi de ovaz *Maxifibre *Mix de susan *Oregano uscat
Sa aveti un an plin de zambete si soare, un an in care sa invatati sa aveti mai multa grija de voi si de sanatatea voastra!
Cu drag,
Praji.