Fibre si energie pentru o dimineata in forta
Va aratam zilele trecute pe Facebook o poza cu “asa arata un baton cu cereale”. Mare mi-a fost bucuria sa vad ca v-a placut si vreti reteta. Am avut destule incercari, cred ca vreo cinci, pana am ajuns la un baton pe gustul meu. Ori ieseau prea uscate ori prea seci ori… saracacioase la gust. Da, e un baton cu cereale, dar parca imi place cand mai dau si de o aluna, o smochina sau o samanta, nu? Da, da, va zic eu, si voua tot asta va place. 😉 Asa ca, dupa cele cinci incercari nemultumitoare, am creat propria mea reteta care a fost o incantare pentru mine, pentru sotul meu (care, apropo, le-a mancat pe santier, impreuna cu alti 2 baieti, care au fost la fel de incantati) si pentru colegii mei. Au fost declarate gustoase, satioase si foarte interesante (la descrierea asta cred ca mai au de lucrat). Cel mai mult mi-a placut ca au iesit compacte si cumva umedem, adica nu innecacioase. Am “legat” cerealele, semintele, fructele si nucile cu lapte condensat, care la cuptor se transforma, ah, intr-un caramel gustos si aromat. De cand am descoperit acest lapte si in Bucuresti (pana acum ceva timp faceam comanda speciala in Republica Moldova sau Ucraina), nu-mi lipseste din casa. Cumpar cate 5 conserve odata, doua stau mereu la frigider, fac din el delicioasa tarta cu lime si lapte condensat si celelalte la temperatura camerei, pentru batoane cu cereale si alte retete care vor veni in curand si pe blog.
Batoanele pe care vi le propun eu sunt ideale si pentru persoanele care sunt active peste zi, fiind foarte potrivite ca un boost de energie inainte de a merge la sala/biciclit/inot etc. Ca sfat, trait de my dearest husband, nu va recomand sa le mancati dupa amiaza, in niciun caz seara. El a facut nebunia asta si a mancat vreo 3 pe la 9 seara si a fost agitat toata noaptea. Deci energia care ti-o dau este chiar pe bune.
Bineinteles ca aceste batoane cu cereale si fructe deshidratate nu ieseau asa gustoase si interesante daca in peisaj nu apareau produsele Solaris, cu care nu ma satur sa ma rasfat zilnic. E atat de variata oferta minunatilor de la “belsug din natura” incat nu ai cum sa nu gasesti cel putin o duzina de produse pe placul tau. Ce-mi place cel mai mult e ca ei fac treaba pentru tine, adica nu mai e nevoie sa ma strofoc sa-mi fac amestecuri de seminte, musli sau fructe deshidratate, ci le iau gata amestecate si gandite de ei.
- 2 conserve lapte condensat (nu lapte condensat ptr cafea!)
- 100 g fulgi de ovaz
- 100 g maxifibre
- 150 g musli mix fara zahar (o punga)
- 100 g seminte de chia
- 2 smochine deshidratate taiate in 2 sau in 4
- 2 linguri fructe de physalis deshidratate (puteti opta pentru fructele voastre preferate)
- 2 linguri alune (nuci, migdale sau ce nuci preferati voi)
- 1 lingura de cacao
- 1 lingura ulei de cocos
- Un praf de sare
- Incingem cuptorul la 170 de grade
- Amestecam toate ingredientele – trebuie sa obtinem o pasta destul de fluida
- Turnam compozitia intr-o tava de 20/30 tapetata cu hartie de copt
- Coacem pentru 40 de minte la 170 de grade
- Lasam compozitia sa se raceasca in tava, apoi o portionam in batoane de ~ 3 cm/10 cm
- Sfat: Puteti sa le portionati, apoi sa le puneti in pungi si sa le congelati. Le scoateti de cu sera si le decongelati la frigider. Veti avea un mic dejun fara efort. 😉
Mai jos va las linkurile cu ce produse am folosit eu; bineinteles, voi puteti sa faceti combinatiile voastre preferate, atata timp cat gramajul total e aproximativ cu al meu.
Maxi fibre, Musli mix fara zahar, Seminte de chia, Cacao, Ulei de cocos Lapte condensat Nestle, De latte (il gasiti si la Bacania Veche), Marca Auchan.
Stiti voi povestea cu #iubescmiculdejun.
Over and out!
Praji.