Pilaf de arpacas de grau cu legume sau mancare din arpacas de grau. Oricum i-as spune acestui fel suna cumva traditional si arhaic. Nu stiu de ce cuvantul „arpacas” ma face sa ma gandesc la bunica mea, la viata de la sat si la coliva. :))
Am descoperit insa ca pe langa coliva, arpacasul poate fi folosit in varii preparate dulci sau sarate.
Reteta de azi este inspirata de la Jamie Oliver, insa eu am adaptat-o pentru gustul meu. Chiar si dupa ce am facut-o as mai fi modificat ceva. Drept urmare, mai jos va las reteta modifocata, care se potriveste cu gustul meu si, sper, si cu al vostru.
Varianta facuta de mine este cu carnat uscat picant (sau chorizo), daca insa tineti post sau sunteti vegani, scoateti din ecuatie carnatul si preparatul va fi vegan.
O alta mentiune este aceea ca din ingredientele date ies 8-10 portii. Asa ca daca vreti sa faceti mai putin, injumatatiti cantitatile.
Ingrediente (pentru 8 portii generoase)
150 g chorizzo sau carnat picant crud uscat (daca faceti varianta vegana, omiteti acest ingredient)
2 cepe medii
2 morcovi medii
1 tija de telina (apio)
1/2 ardei capia sau gras
1 conserva de rosii intregi sau cuburi
200 g arpacas din grau
1,8 l de supa sau 4 cuburi de supa organica si 1,8 l de apa
1/4 lingurita zahar (eu il adaug pentru a reduce din aciditatea rosiilor)
Sare
Pentru decor am folosit patrunjel
Cum procedam:
Tocam marunt carnatul si legumele
(Eu am folosit chopperul)
Adaugam intr-o oala incapatoare (3 l) cu fundul dublu carnatul, il inabusim cu capacul pus 2-3 minute, apoi adaugam ceapa
Mai lasam la foc mic ceapa inca 5 minute amestecand ocazional, apoi adaugam restul de legume
Mai sotam inca 5 minute
Eu am transferat totul in slow cooker si de abia apoi am continuat restul pasilor. Daca nu aveti sau nu doriti sa utilizati un slow cooker, continuati operatiunea in oala
Adaugam arpacasul, apoi conserva de rosii si zaharul, apoi turnam supa (sau cuburile si apa)
Daca folosim slow cooker setam 3 h la treapta 2 sau 4-5 h la treapta 1
Daca am continuat in oala acoperim partial vasul si lasam la foc mic 40 de minute amestecand ocazional.
Preparatul rezista o saptamana la frigider, dar poate fi si congelat.
Cu drag.
Praji