Ne-am indragostit de alivanca moldoveneasca
La inceputul acestei toamne am luat-o pe prietena Margot intr-o scurta excursie de 4 zile in tinurile dragi mie, locurile unde mi-am petrecut cea mai mare parte din viata: judetele Harghita, Covasna, Brasov si Bacau. Am vrut sa gustam impreuna bucataria secuiasca si cea specifica zonei. Prima oprire (dupa Brasov) a fost orasul Sfantu Gheorghe. Acolo ne-am delectat cu prajituri care mai de care, bunatati ca ciolan afumat si ciorba de cartofi. Adevarata delectare a fost chiar acasa la verisoara mea, care locuieste in Sfantu Gheorghe de aproape 10 ani. Pe langa porc cu prune si ciuperci (reteta ungureasca), muschiulet afumat si branza de burduf, ea ne-a suprins cu alivancamoldoveneasca pe care ne-o facea bunica, insa varianta ei – cu branza de vaci, nu doar cu iaurt cum o fac eu.
Asadar, stiind ca v-a placut reteta de alivanca, am hotarat sa va arat si voua Alivanca bunicii noastre – varianta verisoarei mele. Cea pe care a facut-o Anca are la baza branza cu smantana, nu contine gris si nici ierburi. Este mai frageda si mai aertara decat varianta mea, de asemenea din cantitatile propuse de ea rezulta o alivanca mare sau doua mici.
Trebuie sa mai stiti despre Anca faptul ca ea este cea care imi cumpara minunatiile de farfurii si vase pe care le folosesc in sedintele foto pentru blog (si nu numai). Frumseltile de farfuriute pe care le vedeti chiar in pozele din acest articol sunt achizitionate de ea. Sesiunile noastre de cumparaturi „online” sunt chiar haioase – ea pozeaza, eu aleg; ea pozeaza, eu aleg, ea este atentionata in magazin ca face prea multe poze, eu insitit; ea mai pozeaza si le promite vanzatorilor ca ii face vedete, eu ajung la Sfantu Gheorghe, pozez magazinul si il fac faimos. Suficient de echitabil zic eu, nu? 😀
- Ingrediente (pentru o tava cu diametrul de 26 cm sau 2 de 18-20 cm)
- 800 g branza cu smanatana (eu am folosit Fagaras – 4 cutii)
- 5 oua
- 3linguri de malai
- 2 linguri de faina
- 6 linguri de zahar
- 1 plic zahar vaniliat – de preferat cel cu bucatale de pastaie Bourbon
- 1 lingurita de praf de copt
- Un praf de sare
- 400 g smantana fermentata
- 1 lingura zahar
- Optional - flori (eu am folosit petale de bujori glasate si petale de crizantema galbena)
- Batem usor ouale cu zaharul si zaharul vanilat, apoi adaugam branza cu smantana
- Amestecam malaiul cu faina, praful de copt si praful de sare, apoi turnam totul peste compozitia cu ou si branza
- Amestcam usor compozitia apoi o turnam intr-o tava cu diametrul de 26 cm sau doua tavi mai mici
- (Daca dorim, puteti refrigera ½ din compozitie si o pregatim peste 1-3 zile)
- Daca facem in forma mare coacem 40 min la cuptorul preincalzit la 180 de grade
- Daca facem in forme mai mici, intre 25 si 30 de minute tot la 180 de grade.
- Batem usor un albus de ou, doar cat sa se sparga partea legata a oului
- Cu o pensula ungem usor petala sau floarea pe ambele parti, apoi o damprin zahar tos
- Le punem o suprafata uscata (tocator, farfurie) si lasam sa se usuce la temperatura camerei
Pastrati retetele bunicilor, adaptati-le, copiati-le, dar bucurati-va de ele.
Cu drag, Anca si Praji!