Bine ati venit in noua mea casa virtuala!
Cu totii ne amintim de bucuria pe care o traiam in copilarie cand, de Paste, parintii ne cumparau haine noi. Era o bucurie si un entuziasm atat de mare incat imi amintesc ca inca din timpul Invierii ma gandeam cat de frumos ma voi imbraca a doua zi. Cu bucurie va anunt ca traiesc aproape acelasi entuziasm, la alt nivel si in alt fel, dar tot la fel de frumos. Dupa cum cred ca deja ati vazut, laprajiturela. ro are haine noi. Am tras tare sa fie totul gata inainte de Paste. Am muncit din greu si eu, dar mai ales Cristi, prietenul meu, curajosul dezvoltator al platformei Robnb, care a facut ca noul site sa arate exact cum am visat… pe alocuri chiar peste visele mele. Cristi iti multumesc din suflet, stiu ca blogul meu arata si era creat de o fosta stundeta la filologie care nu are nicio legatura cu zona de it (adica de mine). :))
Am incercat ca in acest loc unde imi deschid de cele mai multe ori sufletul, unde imi las imaginatia la carma si imi pun creatia la munca, sa cuprind categorii care ma definesc cu totul, nu doar in zona culinara. Asadar, pe langa clasicele categorii cu retete, veti gasi unele cu recomandari de evenimente culinare sau nu, locuri de luat masa in oras, idei de excursii pentru gurmazi, aparitiile media si, evident „Praji fashionista”, devenita acum #PrajiStyle.
Va veti intreba, poate, de ce nu am postat o reteta de tort sau un desert special?! Ma cunoasteti deja: iubesc aluaturile! Cum as fi putut sa sarbatoresc altcumva decat facand ce-mi place mie cel mai mult?! Asa ca am trebaluit doua dupa amieze si aporoape doua nopti si am facut dragalaseniile acestea de pasti pe care le vedeti in poze.
Cand eram mici, pe langa innoitul cu haine, mai aveam o bucurie: pastile de la Bunica Viorica. Asteptam cu nerabdare sa mergem la ea a doua zi de Paste: fiecare nepot primea pasca lui, dar nu una oarecare, ci fiecare pasca era diferita ca marime in functie de varsta celui care o primea. Bunica avea niste craticioare de email speciale pe care le folsea doar in acest scop. Asa mi-a venit ideea de a face pastile acestea in cratite de email. Desi in poze par mari, ele sunt de fapt chiar micute: cele gri au diametrul de 17 cm si cele cu buline 14 sau 15 cm. Si ca tabloul sa fie complet, am daruit aceste pufosenii cu tot cu vasele in care le-am copt.
Sper ca va place si voua noua mea casa, unde va astept cu bratele deschise de fiecare data. Astept pareri din partea voastra, laude si critici (constructive) ;). Pentru ca lansarea site-ului s-a lasat cu cateva nopti bune nedormite, am amanat surprizele pentru voi, citorii mei dragi, pana dupa Paste. Cert este ca voi avea grija sa va bucurati si voi de noua mea casa si nu numai vizual.
- 1 kg faina
- 300 ml lapte
- 200 g iaurt gras (eu am pus 10%, dar puteti folosi si de 3,5%)
- 6 galbenusuri
- 50 g drojdie proaspata
- 200 g unt 82% grasime
- 200 g zahar tos
- 2 plicuri de zahar vanilat burbon sau 2 lingurite extract de vanilie
- coaja unei lamai
- coaja unei portocale
- 1 lingurita sare
- 100-150 ml ulei de floarea soarelui (pentru framantat)
- 1 ou
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingura de ulei
- 100 ml apa
- 2 linguri de zahar
- 2-3 cuburi de unt (pentru vase)
- 750 g branza de vaci
- 3 galbenusuri
- 150 g zahar pudra
- 1 lingurita extract de vanilie/1 plic zahar vanilat Burbon
- ½ lingurita sare
- coaja unei lamai
- 2 linguri de gris, dar doar daca branza este prea lichida (daca dupa scurgere are in continuare zer)
- 2-3 linguri de stafide rehidratate 1-2 ore in apa sau alcool (optional)
- Taiem untul cuburi
- Cernem faina (de preferat de doua ori) intr-un bol incapator
- Intr-o cratita mica topim la foc mic untul, apoi adaugam laptele, iaurtul si zaharul si lasam la foc mic doar cat sa se incalzeasca laptele usor si sa se dizolve zaharul (pastram separat o lingura de zahar)
- Intrun bol mic punem drojidia, lingura de zahar pastrata, 1 lingura rasa din faina cernuta si 3 linguri de apa calduta
- Lasam drojdia sa se activeze 5 minute
- Cand drojdia se umfla si formeaza o spuma pufoasa inseamna ca e activata
- Amestacam sarea cu faina, adaugam coaja de citrice si vanilia daca e cu zahar (daca e extract lichid il adaugam in lapte)
- Facem o gropita in mijlocul, apoi adaugam compozitia cu lapte, galbenusurile batute usor inainte si drojdia
- Incepem sa framantam
- Cand aluatul s-a legat (este foarte lipicios, nu va ingrijorati) incepem sa adaugam putin cate putin uleiul.
- (La acest pas eu transfer auatul pe blatul de lucru pentru o mai usoara framantare)
- Din momentul in care am inceput sa adaugam uleiul, framantam minim 15 minute pana cand observam ca pe suprafata aluatului se formeaza basici
- Pentru o mai buna aerare a aluatului, putem din din in cand sa lovim aluatul de blatul de lucru (cum faceau bunicile noastre)
- (Daca mai simtiti nevoia, adica daca aluatul se lipeste in continuare si nu ati ajuns inca la "basici", mai puteti adauga ulei.)
- Transferam aluatul in bolul incapator (sa aiba loc sa dospeasca) si il acoperim cu folie de plastic sau cu o punga
- Il lasam sa dospeasca la loc calduros timp de o ora jumtate-doua sau pana isi dubleaza volumul.
- Amestecam toate ingredientele si le framantam bine pana obtinem o crema moale
- Ungem bine interiorul cu unt, apoi punem hartie de copt decupata pe fundul si peretii vasului (eu decupez un cerc nasurat cu exteriorul vasului si o fasie de jur imprejurul peretilor interiori)
- Dupa dospire cantarim aluatul si il impartim in 5 parti egale
- La fel procedam si cu branza – o cntarim si o impartim in 5
- Impartim fiecare bila de aluar in 2 (vom avea 10 bucati egale). Din 1/2 bucata formam o foaie subtire de aluat (~1/2 cm) pe care o intindem pe fundul vasului
- Punem in vas, peste foaie ¾ dintr-o portie de branza si o nivelam cu o lingura
- Din cealalta jumate de aluat formam bile de dimensiunea unei nuci si le distribuim in cerc, lipite de peretii vasului (pastram doua bile pentru modelul final)
- Punem restul de branza in mijloc
- Din cele doua bile formam 4 suluri de aluat pe care le impletim in 2 si pe care le punem in centru, peste branza, in forma de cruce
- Acoperim vasele cu un servet curat si lasam la dospit intre 45 minute si o ora
- Intr-un bol mic batem bine oul, apoi il amestecam cu zaharul si uleiul (cele de la „pentru uns 1”)
- Cu o pensula ungem bine fiecare pasca in parte si pe aluat si pe branza
- Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 minute sau pana cand sunt frumos rumenite
- Punem intr-o cratita mica apa si zaharul (de la „pentru uns 2”) si le dam un clocot pana se dizolva zaharul
- Scoatem pastile din cuptor si cat sunt inca fierbinti le ungem cu siropul de zahar facut anterior
- Acoperim cu un servet uscat si le lasam sa se raceasca in vase.
In Saptamana mare incercati sa fiti mai buni, sa postiti cu sufletul mai mult decat cu trupul.
Cu drag, Praji.